Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός με παρατηρητήριο αγροτικών εφοδίων

Τη δημιουργία παρατηρητηρίου των τιμών στα αγροτικά εφόδια ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, εμπαίζοντας προκλητικά τους αγρότες. Με ευθύνη της κυβέρνησης το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη τον τελευταίο χρόνο, μετά τις μεγάλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ. Επίσης έρχονται και νέες μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και όπως φαίνεται και νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Ομως ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κουτσούκος και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας έσπευσαν χτες να δημιουργήσουν ψευτοεντυπώσεις, ενόψει και του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ανακοινώνοντας μέτρα, υποτίθεται, για «τη συγκράτηση των τιμών στα αγροτικά εφόδια» μέσω της θεσμοθέτησης παρατηρητηρίου τιμών. Οπως αναφέρθηκε, οι εταιρείες θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε περίπτωση αυξήσεων οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν κοστολόγιο που να δικαιολογεί τις αυξήσεις... Πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία, για μέγιστη υποκρισία. Οσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και των μονοπωλίων, το κόστος παραγωγής για την αγροτιά δεν πρόκειται να μειωθεί. Ούτε επίσης οι αγροτικές τιμές θα αυξηθούν και θα δίνουν βιώσιμο εισόδημα στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Η κυβέρνηση διαλαλεί το παρατηρητήριο τιμών, που είναι μια πολιτική που λανσάρει η ΕΕ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση. Γιατί, για παράδειγμα, τι έγινε με το παρατηρητήριο τιμών στα καύσιμα;.. Το θέμα είναι ότι το αγροτικό κόστος παραγωγής για το δωδεκάμηνο Ιούλης 2009 - Ιούλης 2010 αυξήθηκε κατά 3,8%, ανεβαίνοντας ακόμα πιο ψηλά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το 12μηνο αυτό, οι τιμές στα καύσιμα αυξήθηκαν κατά 31%, στα αγαθά και τις υπηρεσίες κατά 5,6% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 6,4%. Είναι εμφανές ότι αυτή η κατάσταση δε θα βελτιωθεί σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων. Η λύση βρίσκεται στην προοπτική μιας διαφορετικής οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας, που θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, με τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τους μικροπαραγωγούς, που θα λειτουργεί δίπλα στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ