Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εξασφάλισε πλειοψηφία ο Αβραμόπουλος

Στήριξη από Δ. Μπέη. Οι δημότες θα πληρώσουν και πάλι 

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε αργά χτες το βράδυ ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, με την ψήφο των συμβούλων που ελέγχει ο Δ. Αβραμόπουλος και των συμβούλων της παράταξης του Δ. Μπέη «Κίνημα για την Αθήνα», που υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Αντιδράσεις από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας εξέφρασαν οι παραμένοντες στη ΝΔ μέσω του Αγγελου Μοσχονά.

Με την εισήγησή του, ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος έδωσε την αίσθηση ότι μόλις ήρθε σ' αυτήν την πόλη κι ότι πιστεύει πως κανείς δεν ξέρει τίποτα για τη μέχρι τώρα στάση του. Ετσι, μετά από εφτά συναπτά έτη δημαρχίας του, χτες, ο Δ. Αβραμόπουλος θυμήθηκε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, που «ακόμη δεν έχει δώσει τα 40 δισ. που υποσχέθηκε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου για την Αθήνα». Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι «ο Δήμος έχει καταφέρει τεράστια άλματα, παρά την ελλιπή χρηματοδότησή του από το κράτος». Κριτική, βέβαια, που δεν έκανε ποτέ, όσο ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αλλά μόνο τώρα, που έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία νέου κόμματος. Αλλωστε, παρά τις φραστικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, ο δήμαρχος ποτέ δε διεκδίκησε, όχι μόνο τα 40 δισ., αλλά ούτε καν τα χρήματα που παρακρατεί η κυβέρνηση από τους ΟΤΑ, που για το Δήμο Αθηναίων αγγίζουν τα 100 δισ. Βέβαια, την ίδια στιγμή, ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί μετατροπής των δήμων σε μικρές επιχειρήσεις, είπε ευθαρσώς ότι «τα νούμερα που παρουσιάζουν σήμερα μπορούν να συγκριθούν με αυτά μεγάλων ιδιωτικών εταιριών». Από την πλευρά του, ο Γ. Κακλαμάνης, δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη «Αθήνα - Πρωτεύουσα Δύναμη», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό πλασματικό και αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινωνικών προγραμμάτων του δήμου.

Ο Δ. Μπέης, επικεφαλής της Παράταξης «Κίνημα για την Αθήνα», ψήφισε μόνο το τεχνικό πρόγραμμα και ζήτησε την ψήφιση του προϋπολογισμού κατά ενότητες, όπως γίνεται και στη Βουλή. Ταυτόχρονα εισηγήθηκε την ψήφιση και συμπληρωματικού διεκδικητικού προϋπολογισμού με ένα μόνο κεφάλαιο εσόδων ύψους 50 δισ. δραχμών, τα οποία, σύμφωνα με τον Δ. Μπέη, είναι το «ποσό που αποτελεί οφειλή της κυβέρνησης προς το δήμο μας».

Τέλος, ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό του δήμου πολιτικά, κάτω από το φως του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται σήμερα στις 12 το βράδυ» και συνέχισε: «Σε αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και στους προηγούμενους, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν την αυτοδιοίκηση και ένα από αυτά είναι το ποσοστό του κρατικού κορβανά προς αυτήν, που είναι μόλις 2,730%».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε έχει έσοδα 159,5 δισ., εκ των οποίων τα 56,6 δισ. προέρχονται από τέλη των δημοτών και από την κρατική επιχορήγηση μόνο 17,8 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ