Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για την αρχαιολογία

Κηδεύτηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ηράκλειο ο αρχαιολόγος, επίτιμος Εφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μανόλης Μπορμπουδάκης που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του πλούσιο επιστημονικό έργο.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε βασικός οργανωτής της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου της οποίας υπήρξε προϊστάμενος από την ίδρυσή της μέχρι τα τέλη του 1999. Ο Μανόλης Μπορμπουδάκης αφιέρωσε τη ζωή και το επιστημονικό έργο του στη σωτηρία και ανάδειξη των Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών και Ενετικών Μνημείων της Κρήτης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Από τους πρωτοπόρους της βυζαντινής αρχαιολογίας στην Κρήτη, αγωνίστηκε με πολύ προσωπικό κόπο, σε καιρούς δύσκολους, έχοντας ελάχιστα μέσα στη διάθεσή του, για να σώσει από την κατάρρευση ένα μεγάλο αριθμό μνημείων σε ολόκληρο το νησί, με μοναδικά εφόδια την επιστημονική του κατάρτιση και το πάθος του για τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Τέχνη. Βαθύς γνώστης της σπουδαιότητας της Κρητικής Σχολής ζωγραφικής, δούλεψε ακούραστα για την προστασία και ανάδειξη των εξαιρετικά σημαντικών τοιχογραφημένων εκκλησιών και των πολύτιμων φορητών εικόνων.

Για το θάνατο του Μανόλη Μπορμπουδάκη οι αρχαιολόγοι και όλο το προσωπικό των πέντε Εφοριών Αρχαιοτήτων της Κρήτης, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κρητολογικών Σπουδών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ενώ τη θλίψη του εκφράζει το ΥΠΠΟΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ