Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οχι στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου!

Μια κινηματογραφία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του δημιουργού και του θεατή και όχι της αγοράς θα απαιτήσουν σήμερα οι σκηνοθέτες που τάσσονται κατά του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών», το σωματείο «μικρό» των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους και το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών.

Οι δημιουργοί απαιτούν:

- Τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου.

- Την ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής.

- Την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφου.

- Τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.

- Τη γενναία οικονομική στήριξη και τη διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας και την αύξηση των κρατικών πόρων για τον πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού για μια πραγματική λαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη, με στόχο την πνευματική ανάταση και όχι το κέρδος.

- Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των ιδιωτικών καναλιών στο ΕΚΚ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της κατανομής του στις ταινίες που το ίδιο θα χρηματοδοτεί, καθώς και την επέκταση του 1,5% στον τομέα της μικρού μήκους ταινίας.

- Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της μικρού μήκους ταινίας και της κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).

- Προώθηση και διακίνηση της ταινίας μικρού μήκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ