Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επενδύουν στις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησης

Το ξεκάθαρο μήνυμα: «Στηρίξτε μας, για να σας στηρίξουμε», στη λογική της συμπληρωματικότητας και του κοινού βηματισμού του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, έδωσε χτες ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επικεφαλής του Ομίλου MIG και αντιπρόεδρος του Ομίλου «Υγεία», αποθρασυμένος απ' την υπόκλιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης στις αξιώσεις των επιχειρηματιών της Υγείας.

Ο Ομιλος «Υγεία» οργάνωσε χτες συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει ότι τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ» θα παρέχουν πλέον δωρεάν στους γονείς των παιδιών που γεννιούνται στα δυο μαιευτήρια τη συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη βλαστικών κυττάρων. Κίνηση που υπαγορεύτηκε όχι βέβαια απ' την κοινωνική ευαισθησία του Ομίλου, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, αλλά προς άγραν πελατών στα πλαίσια του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων για το χρυσοφόρο «φιλέτο» των μαιευτικών υπηρεσιών.

«...όχι μόνο δεν είναι η πρώτη μας επιδίωξη αυτήν την περίοδο το κέρδος αλλά η επιδίωξή μας είναι να σταθούμε δίπλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία», ισχυρίστηκε ο Α. Βγενόπουλος συμπληρώνοντας ότι θα παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και στο μέλλον με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και η ανάλογη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων της υγείας απ' το υπουργείο Υγείας, στη λογική «το ένα χέρι νίβει το άλλο». «Είναι βέβαιο ότι πηγαίνοντας μπροστά θα αναγκαστούμε να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες όμως θα έχουν και κάποιο συσχετισμό με τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες και ενεργοποίηση που θα βλέπουμε και από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου», είπε. «Παρήγορο είναι ότι ο καινούριος υπουργός Υγείας έχει αντιληφθεί ότι είναι υπουργός και της δημόσιας υγείας και της ιδιωτικής υγείας και ότι η ιδιωτική υγεία πρέπει να συνυπάρξει και να συμπλεύσει μαζί με τη δημόσια. Στα πλαίσια αυτά όσο εξακολουθεί και υπάρχει καλή θέληση, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις διάφορες αποφάσεις που παίρνονται, εφόσον βλέπουμε - επαναλαμβάνω - την καλή διάθεση και την προσπάθεια και εμείς σαν ιδιωτικός όμιλος υγείας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Οι αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας διατυπώθηκαν συγκεκριμένα και σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στις 19.10.2010. Εκεί οι επιχειρηματίες άσκησαν πιέσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, για κοινούς κανόνες για τη λειτουργία και αξιολόγηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοστολόγηση προς τα πάνω των ιατρικών πράξεων, την εφαρμογή των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων κ.ά. Και ο υπουργός απ' την πλευρά του υποσχέθηκε «μεγαλύτερη συνεννόηση, λιγότερη σύγκρουση» με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση για τη δωρεάν φύλαξη βλαστοκυττάρων, αυτή εκτός του ότι αποτελεί κίνηση τακτικής στους διαγκωνισμούς των επιχειρηματιών του χώρου, έγινε και μετά από πρόστιμα που επιβλήθηκαν στα μεγάλα μαιευτήρια ύστερα από προσφυγές ζευγαριών ότι παραπλανήθηκαν προκειμένου να αγοράσουν αυτή την υπηρεσία. Στην τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων του «Υγεία» υπάρχουν σήμερα περίπου 7.000 μοσχεύματα και το κόστος για τη συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη για 20 έτη εξακολουθεί να ανέρχεται σε 1.600 ευρώ για τα ζευγάρια - «πελάτες» που δε θα επιλέξουν να γεννηθεί το παιδί τους στα μαιευτήρια του Ομίλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ