Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Και χαράτσια και προκαταβολές στους μεγαλοεργολάβους

Πέρα από τα πανάκριβα διόδια που πληρώνει ήδη στο εθνικό οδικό δίκτυο ο ελληνικός λαός, με βάση τις «συμβάσεις παραχώρησης» που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., θα πληρώνει και τις καθυστερήσεις για τις απαλλοτριώσεις, διότι θεωρείται ότι γι' αυτές ευθύνεται το κράτος. Για να μειωθεί μάλιστα κάπως το κόστος των αποζημιώσεων προς τους μεγαλοεργολάβους, η κυβέρνηση έφερε χτες τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα καταβάλλονται οι δόσεις της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου, ακόμη κι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των συγκεκριμένων οδικών τμημάτων, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις.

Ετσι ο ελληνικός λαός, πέρα από τα πανάκριβα διόδια που προκαταβάλλει για να κατασκευαστούν τα έργα - υποτίθεται με την «αυτοχρηματοδότηση» των εργολάβων που όμως δεν υπερβαίνει ούτε το 10% του συνολικού κόστους - θα προκαταβάλλει τώρα ουσιαστικά και τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου σε «ζεστό» χρήμα...

Περισσότερες δόσεις για τους ημιυπαίθριους

Την αύξηση των δόσεων, αλλά του χρόνου μέσα στον οποίο θα μπορεί να γίνει η αποπληρωμή των χαρατσιών για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων προβλέπει άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα:

  • Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων και η χρονική διάρκεια πληρωμής αφ' ενός μεν για τα ακίνητα με χρήση κατοικίας σε δέκα δόσεις εντός 30 μηνών (αντί 6 δόσεων σε διάστημα 18 μηνών) και αφ' ετέρου για τα υπόλοιπα ακίνητα άλλης χρήσης σε οκτώ δόσεις εντός 32 μηνών (αντί 6 δόσεων σε διάστημα 24 μηνών).
  • Επιπλέον, δίνεται παράταση δύο μηνών, έως τις 28 Δεκέμβρη, για τις αιτήσεις που αποστέλλονται ταχυδρομικά, στις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες.

Τέλος, στην τροπολογία διευκρινίζεται πως για τους χώρους που «τακτοποιούνται» δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, ούτε πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ. Επίσης ότι η διατήρηση των χώρων αυτών δε μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ