Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ
«Μαύρα » Χριστούγεννα για 120 οικογένειες

Πάνω από τρεις μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και το εργοστάσιο μένει κλειστό  

Χριστούγεννα απλήρωτοι, με άδειες τσέπες έκαναν 120 εργαζόμενοι της επιχείρησης ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ των Γρεβενών και όπως δείχνουν τα πράγματα θα κάνουν και μαύρη Πρωτοχρονιά, αφού δε διαφαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου και της καταβολής των καθυστερημένων μισθών στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από τρεις μήνες και το οφειλόμενο ποσό στον καθέναν από αυτούς ανέρχεται στις 850.000 δραχμές. Το εργοστάσιο παραγωγής ινοσανίδας (MDF) ΠΙΝΔΟΣ είναι η μοναδική σχεδόν βιομηχανική μονάδα του Νομού Γρεβενών και μια από τις ελάχιστες μονάδες παραγωγής του προϊόντος αυτού στο χώρο των Βαλκανίων. Κανονικά δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και ανάπτυξης της δραστηριότητάς του.

Και όμως η πολύτιμη αυτή για τον ακριτικό νομό βιομηχανία οδηγείται, από την πολιτική των υπευθύνων, με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση με όρους ξεπουλήματος. Το εργοστάσιο ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας που κατέχει το 51% των μετοχών και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Γρεβενών και Καστοριάς που έχουν το υπόλοιπο 49%.

Υπάρχουν μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το σωματείο εργαζομένων, που δείχνουν ότι με τις απαραίτητες επενδύσεις η επιχείρηση θα μπορούσε να λειτουργήσει κερδοφόρα και να αναπτύξει την εξαγωγική της δραστηριότητα. Ιδιαίτερα με την κατασκευή νέων τμημάτων θα μπορούσε η επιχείρηση να παράγει επενδυμένη, σε διάφορους χρωματισμούς, ινοσανίδα που πουλιέται σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι η απλή που παράγεται σήμερα.

Η ΑΤΕ όμως, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική και έχοντας πάρει η ίδια το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, έχει αρνηθεί πεισματικά να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις, καταδικάζοντας έτσι σε μαρασμό το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους στην ανεργία. Η φανερή πρόθεση όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι να οδηγηθεί η επιχείρηση στο ξεπούλημα και να περάσει σε χέρια ιδιωτών για «ένα κομμάτι ψωμί».

Το εργοστάσιο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τους τελευταίους μήνες. Τις τελευταίες μόνο μέρες υπολειτουργούν κάποια τμήματα. Ηδη κυκλοφορούν ευρύτατα φήμες στο νομό ότι επίκειται αγορά της επιχείρησης «αντί πινακίου φακής» από τον όμιλο του γνωστού επιχειρηματία Εμφιετζόγλου, ο οποίος, ως γνωστό, έχει αγοράσει και το μεγάλο εργοστάσιο ξυλείας της Θεσσαλονίκης ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ και μαζί με άλλες επιχειρήσεις του είδους που διαθέτει κινείται για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου μονοπωλίου στον κλάδο ξυλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες (2022-03-22 00:00:00.0)
Ενα κάλπικο επιχείρημα (2012-07-12 00:00:00.0)
Ρωτάνε το ΚΚΕ, πού θα βρεθούν λεφτά έξω από την ΕΕ; (2012-04-27 00:00:00.0)
Μήνυμα κλιμάκωσης από τη Θράκη ως την Κρήτη (2012-02-13 00:00:00.0)
Οφείλονται δεδουλευμένα από το 2001 (2005-01-21 00:00:00.0)
Δε θα γίνουν απολύσεις στη Βιομηχανία Ξυλείας Καλαμπάκας (2001-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ