Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πώς να κερδίζεις χώρο στη σκακιέρα

(Α' μέρος)

Στην πρώτη δημοσίευση των μαθημάτων του Γκάρι Κασπάροβ από τον «Ρ» (Νοέμβρης 1984 - Μάης 1986) εκατοντάδες φίλοι του σκακιού δημιούργησαν το δικό τους ξεχωριστό αρχείο. Κάντε και εσείς το δικό σας αρχείο με την ευκαιρία της επαναδημοσίευσης των αξιόλογων αυτών μαθημάτων σκακιού από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή.

Καθώς το παιχνίδι αρχίζει λευκά και μαύρα ελέγχουν τον ίδιο χώρο. Γενικός κανόνας είναι ότι κάθε κίνηση στο άνοιγμα του παιχνιδιού επιδιώκει την κατοχή περισσότερων τετραγώνων, κυρίως στην περιοχή του αντιπάλου. Τα πιόνια, τα οποία πιέζουν τα κομμάτια του αντιπάλου και δίνουν ελευθερία κίνησης στα δικά τους κομμάτια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη του χώρου. Παράλληλα, όμως, η κίνηση των πιονιών πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την υποστήριξη των κομματιών, διαφορετικά ο στρατός των πιονιών θα χαθεί γρήγορα.

Ενας έμπειρος παίκτης προσπαθεί πρώτα απ' όλα να εξασφαλίσει υπεροχή στο κέντρο της σκακιέρας ειδικότερα στις στήλες «γ» και «ζ», επειδή οι καλύτερες θέσεις για την ανάπτυξη των κομματιών είναι αυτές. «Για να εξειδικεύσω τη συζήτησή μας - υπογραμμίζει ο Κασπάροβ - θα αναλύσω δύο παιχνίδια. Το πρώτο παίχθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και στο δεύτερο έπαιζα εγώ με τα λευκά το 1979». Σ. Τάρας - Ρ. Σαρούσεκ (Νυρεμβέργη 1896) 1. δ4 δ6 2. ε4 Ιζ6 3. Ιγ3 η6 4. ζ4 Αη7 5. Ιζ3 0-0 6. Αε2.

Μόνο έξι κινήσεις και ο λευκός ήδη κερδίζει αρκετό χώρο. Τρία πιόνια ελέγχουν πολύ σπουδαία τετράγωνα της 5ης Οριζοντίου, όπου είναι και η περιοχή του αντιπάλου (βλέπε διάγραμμα). Με την υποστήριξη των κομματιών τους, αυτά τα πιόνια θα μπορέσουν να προχωρήσουν περισσότερο, περιορίζοντας την κινητικότητα του αντιπάλου. Στο σημερινό σκάκι μία αξιόπιστη στρατηγική μέθοδος να πολεμήσεις αυτές τις αλυσίδες πιονιών, είναι η άμεση αντεπίθεση (συχνά με την υποστήριξη των πιονιών), με σκοπό να εμποδιστεί η αλυσίδα του αντιπάλου να μετακινηθεί περισσότερο. (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ