Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κουμάντο κάνουν οι πολυεθνικές!

Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και η ολόπλευρη θωράκιση που έχουν προσφέρει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις επιχειρήσεις - «προμηθευτές» των νοσοκομείων, πίσω από τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος

Στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαβίβασε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας δύο υποθέσεις κρατικών προμηθειών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα από την πλευρά των προμηθευτριών εταιρειών. Πρόκειται, συγκεκριμένα για:

  • Τη σύμβαση της 23ης Ιούνη 2010 για την προμήθεια ακτινογραφικών πλακών για τις ανάγκες διαφόρων νοσοκομείων της χώρας μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Γενάρη. Οπως ενημερώθηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, για τα ίδια υλικά, η ίδια προμηθεύτρια έδωσε τιμές κατά 33% χαμηλότερες σε διαγωνισμό που διενήργησε το συγκεκριμένο νοσοκομείο. Οπως εκτιμάται, η διαφορά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ.
  • Τη σύμβαση της 28ης Ιούλη 2010 με την οποία ανατέθηκε προμήθεια πλαστικών συριγγών για τις ανάγκες διαφόρων νοσοκομείων μετά από διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε με έκδοση κατακυρωτικής απόφασης τον Αύγουστο του 2009. Τον προηγούμενο Σεπτέμβρη πέντε νοσοκομεία, το «Αγ. Δημήτριος» και το «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη το «Αγ. Βαρβάρα» Αττικής, «Ανδρέας Παπανδρέου» Πύργου και «Παναγία η Βοήθεια» Πάτρας ενημέρωσαν τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ότι για τα ίδια υλικά σε δικούς τους διαγωνισμούς οι προμηθευτές έδωσαν τιμές μέχρι και 29% κατά μέσο όρο περίπου χαμηλότερες. Παίρνοντας υπόψη τη συνολική ποσότητα της προμήθειας, η διαφορά σε βάρος του Δημοσίου υπολογίζεται σε περισσότερο από 586.000 ευρώ.

Είναι ολοφάνερο ότι τα επιμέρους περιστατικά και υποθέσεις, που περιοδικά δημοσιοποιεί η κυβέρνηση, είναι ένα μικρό μέρος, σταγόνα στον ωκεανό, από το μεγάλο φαγοπότι που με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν στήσει σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου μια χούφτα πολυεθνικές και οι εκπρόσωποί τους. Ενα γλεντοκόπι που στηρίζεται στην πολιτική στήριξης της επιχειρηματικότητας και του μεγάλου κεφαλαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας. Την ίδια στιγμή, η δημοσιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων περισσότερο συνδέεται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, όταν ο ένας όμιλος βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του άλλου, ανταγωνισμούς που αξιοποιούν οι κυβερνώντες προκειμένου να δείξουν ότι αφού αποκαλύπτονται τέτοιου είδους ...παρεκτροπές, το σύστημα λειτουργεί καλά και άρα το ιδιωτικό κεφάλαιο και οι επιχειρήσεις του θα συνεχίζουν να λυμαίνονται απρόσκοπτα τα δημόσια νοσοκομεία και το κρατικό χρήμα.

Ενδεικτικό των προνομίων, με τα οποία οι κυβερνώντες έχουν θωρακίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι και το γεγονός ότι ενώ μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις ζητήθηκε από τις εμπλεκόμενες προμηθεύτριες επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές πώλησης των υλικών τους στο ύψος των χαμηλότερων τιμών που πέτυχαν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, εκείνες αρνήθηκαν!

Εκτός από την παραπομπή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη, ο αρμόδιος υφυπουργός έδωσε εντολή στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να μην επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές στις προμηθεύτριες εταιρείες πριν εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για το ύψος των τιμών μονάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ