Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα χαράτσια στο νερό μετά το 2012

Το Μάρτη του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα σχέδια διαχείρισης για τα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Τα σχέδια αυτά που προβλέπονται από την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά της ΕΕ (2000/60ΕΚ), μόλις ολοκληρωθούν θα δρομολογήσουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, αλλά και νέες αυξήσεις και χαράτσια στην τιμή του νερού ύδρευσης και άρδευσης (π.χ. την τοποθέτηση υδρομέτρων στα χωράφια), με πρόσχημα την ανάκτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού κόστους» και του "κόστους διαθεσιμότητας" του νερού.

Προς το παρόν, έχουν ανατεθεί οι μελέτες για τα υδατικά Διαμερίσματα Ηπείρου - Δυτικής Ελλάδας - Θεσσαλίας, που εκτός των άλλων θα κρίνουν και το μέλλον του έργου της εκτροπής του Αχελώου, ενώ η έναρξη εκπόνησης των μελετών για τα υπόλοιπα 11 Διαμερίσματα θα γίνει το Γενάρη. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, χτες:

  • Ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί καν οι μελέτες για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου νερού των Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από το Μόρνο, μέσω διυλιστηρίου Θηβών, σε άλλες κοινότητες, εκτός των Οινοφύτων, όπως το Νεοχωράκι και ο Ελαιώνας, που τώρα πίνουν μολυσμένο νερό από τον Ασωπό. Επίσης η συμμόρφωση των βιομηχάνων της περιοχής των Οινοφύτων με τα μέτρα που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μη μολύνεται από τα απόβλητά τους ο Ασωπός, έχει αφεθεί σε κοινή Επιτροπή με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, δηλαδή βάζουν "το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"...
  • Ως τις αρχές του 2011 θα έχει εκπονηθεί μελέτη που θα δίνει οδηγίες για την εξοικονόμηση νερού κατ' οίκον, με την εφαρμογή της τεχνολογίας και συστημάτων ανακύκλωσης νερού, από το βρόχινο νερό, το νερό των πλυντηρίων κ.ά.
  • Ως το 2015 θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να κατασκευαστούν 400 περίπου βιολογικοί καθαρισμοί σε περιοχές με πληθυσμό 2.000 - 15.000 κατοίκων.
  • Θα αναπτυχθεί δίκτυο για την παρακολούθηση ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων με σύστημα 2.000 σημείων δειγματοληψίας σε υπόγεια και επιφανειακά νερά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ