Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Νέο αντιλαϊκό μπουγιουρντί το Μάρτη του 2011

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου

Το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, είναι τα μόνα που μπορούν να αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας

Phasma

Το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας, είναι τα μόνα που μπορούν να αποκρούσουν τα σχέδια κυβέρνησης - πλουτοκρατίας
Επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών και διεύρυνσή τους με νέα μέτρα, που θα αναγγελθούν το Μάρτη του 2011, για επιπλέον έσοδα της τάξης του 5% του ΑΕΠ, συνιστά στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις εκτιμήσεις στις οποίες κατέληξε το κοινό κλιμάκιο της τρόικας, που επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη.

Με την ίδια έκθεση, προτείνεται στο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης η εκταμίευση της τρίτης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα 2,5 δισ. του ΔΝΤ.

Αντανακλώντας το βάθος της κρίσης και την αδυναμία του κεφαλαίου να την ελέγξει χωρίς κραδασμούς, στην έκθεση αναφέρεται ότι η εφαρμογή του μνημονίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές είναι ελαφρώς χειρότερες και ότι υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές ταμειακό υπόλοιπο της γενικής κυβέρνησης για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Υπογραμμίζεται με σαφήνεια η δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το 2011 πρόσθετα μέτρα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, αλλά και η ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος για το 2010 όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα επιτευχθεί, και ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην προετοιμασία σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εξαιτίας των εκλογών, αλλά και «της αντίστασης εκ μέρους κατεστημένων συμφερόντων», όπως χαρακτηρίζει τους αγώνες του λαού.

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, διαπιστώνει ότι «η μεταρρυθμιστική εντολή της κυβέρνησης είναι ενισχυμένη μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση» και ισχυρίζεται ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, και να επιδειχθεί ενισχυμένη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το δημόσιο έλλειμμα για το 2010 αναμένεται να φθάσει στο 9,6% του ΑΕΠ, 1,5% υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου. Το ένα τρίτο αυτής της απόκλισης, αποδίδεται στην αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από 13,6 σε 15,4% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν σημειώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να τηρήσει το στόχο του ελλείμματος βάσει του μνημονίου για το 2011, με μέτρα και περικοπές ύψους 17 δισ. ευρώ. Αυτό προϋποθέτει εφαρμογή νέων μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ επιπλέον των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Κατά συνέπεια, το Μάρτη του 2011 η κυβέρνηση καλείται και έχει συμφωνήσει να ορίσει μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2012 - 2014, όσον αφορά το έλλειμμα, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο επίθεσης στο λαό. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, αναφέρει η Επιτροπή «υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν τουλάχιστον 5% σε πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν στο διάστημα 2012-14».

«Η βραδύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζει την ανάγκη να υπερνικηθούν κατεστημένα συμφέροντα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντικειμενικά τεχνικά και νομικά προβλήματα» εκτιμά η Κομισιόν, και καταλήγει ότι «για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με αυτήν που υπήρχε κατά τους τελευταίους μήνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ