Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ανησυχία ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Ετοιμασίες για την αντιμετώπιση των χειρότερων σεναρίων για το μέλλον του Σουδάν φαίνεται πως κάνουν οργανώσεις του ΟΗΕ ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 9ης Γενάρη που θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτησία του νότιου τμήματος της χώρας. Το Σουδάν όπως και όλη η «μαύρη ήπειρος» βρίσκεται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών καθώς διαθέτει πλούσιο υπέδαφος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπηρεσίες του ΟΗΕ προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό κύμα 3.800.000 εσωτερικά εκτοπισμένων από τις εστίες τους Νοτιοσουδανούς και κάπου 3.200.000 άλλους που θα υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις από την αναστολή εμπορικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, φαίνεται πως προετοιμάζει τη συγκέντρωση τουλάχιστον 76.000 μετρικών τόννων τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, και υλικών για την κατασκευή τουλάχιστον 100 καταυλισμών.

Μόνον μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες έγινε γνωστό πως πάνω από 55.000 Νοτιοσουδανοί που κατοικούσαν στο βορρά εγκατέλειψαν τις εστίες τους, προτιμώντας να μεταβούν στις πατρογονικές εστίες ενόψει του δημοψηφίσματος...

Το ίδιο 24ωρο συναντήθηκαν στο Χαρτούμ ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο ηγέτης του νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ και οι ηγέτες της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, με μοναδικό θέμα συζήτησης το μέλλον του Σουδάν και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι όποιες μελλοντικές εξελίξεις για τις γειτονικές χώρες, που ως τώρα είχαν «βολευτεί» με τον Σουδανό ισλαμιστή Πρόεδρο ακόμη και με τη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Επισήμως, γνωστοποιήθηκε ως θέση των τεσσάρων ηγετών πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί «ειρηνικά σε κλίμα ελευθερίας, διαφάνειας και αξιοπιστίας». Συμφώνησαν να επαναλάβουν τη συνάντησή τους μετά το δημοψήφισμα, για να εκτιμήσουν τις τότε εξελίξεις και να επανεξετάσουν την κατάσταση και κρίσιμα ζητήματα, όπως η πιθανή επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ σουδανικού βορρά και νότου και η διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου της επαρχίας Αμπγέι που βρίσκεται στη μέση βορρά - νότου, αλλά και πιθανά νέα προβλήματα με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που διαθέτει σε αφθονία ο σουδανικός νότος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ