Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πόρισμα για τη συντριβή του προεδρικού πολωνικού αεροσκάφους

ΜΟΣΧΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Λάθη του πληρώματος στο πολωνικό αεροσκάφος που συνετρίβη τον Απρίλη στη Ρωσία, στο οποίο επέβαιναν ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι και δεκάδες ανώτατοι αξιωματούχοι της χώρας, μπορεί να οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, προκύπτει από το πόρισμα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ρωσία. Οπως ανέφερε η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Αεροπλοΐας της Ρωσίας (ΜΑΚ) Τατιάνα Ανοντίνα, η παρουσία του Λεχ Καζίνσκι στο πολωνικό αεροσκάφος, ακόμη και στο πιλοτήριο, μπορεί να οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς το πλήρωμα, σύμφωνα με καταγραφές στο αεροσκάφος, φοβόταν την αντίδραση του Καζίνσκι εάν το αεροσκάφος άλλαζε πορεία και δεν προσγειωνόταν στο Σμολένσκ, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Υπογράμμισε, επίσης, πως ανώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι - ανάμεσα στους οποίους και ο αρχηγός της πολωνικής αεροπορίας Αντρέι Μπλάζικ - στο αίμα του οποίου βρέθηκε αλκοόλ - άσκησαν ψυχολογική πίεση στους πιλότους και επηρέασαν την απόφασή τους. Πρόσθεσε, επίσης, πως το αεροσκάφος τύπου «Tu - 154» ήταν σε καλή λειτουργική κατάσταση πριν απογειωθεί από τη Βαρσοβία, ενώ έκανε λόγο για ανεπαρκή προετοιμασία του πληρώματος.

Αμεσες αντιδράσεις υπήρξαν από την Πολωνία, όπου ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ διέκοψε τις διακοπές του για να συναντηθεί έκτακτα με τον επικεφαλής της διερευνητικής επιτροπής Γιέρζι Μίλερ. Ο δίδυμος αδερφός του Λεχ Καζίνσκι, Γιάροσλαβ, άσκησε έντονη κριτική, υποστηρίζοντας πως το πόρισμα στερείται αποδείξεων, είναι μονόπλευρο και προσβάλλει την Πολωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιβαίνοντες στο προεδρικό αεροσκάφος είχαν προορισμό να φτάσουν στο δάσος του Κατίν για να «τιμήσουν τη μνήμη των χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών που δολοφονήθηκαν εκεί», αποδεδειγμένα από τους ναζί, αλλά που σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαστρέβλωσης της Ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού, επιχειρείται το έγκλημα να αποδοθεί στη σοβιετική εξουσία υπό την ηγεσία του Ι. Β. Στάλιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ