Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμικό ξεκίνημα από τα Τρίκαλα!

Ο αγώνας συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Μαζικό και δυναμικό έναυσμα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα αποτελεί το χτεσινό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, για να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην επίθεση του μνημονίου, κυβέρνησης, τρόικας και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στο οποίο έγινε συμβολική κατάληψη.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, συμπαρατάχθηκαν στη μάχη, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, σπουδαστές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, κάνοντας πράξη τη συστράτευση στον κοινό αγώνα στον οποίο καλούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.

Από νωρίς το πρωί αγρότες από διάφορα χωριά της περιοχής άρχισαν να καταφτάνουν για να δώσουν «παρών» στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, αγρότισσα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών και της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ.


Eurokinissi

Ομιλητής ήταν ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στέλεχος της ΠΑΣΥ. «Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΚΑΠ και του μνημονίου - υπογράμμισε - σημαίνουν επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για το βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρών και μεγάλωμα των μεγάλων αγροτών - καπιταλιστών. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μονοπώληση στα διατροφικά προϊόντα είτε φυτικά είτε ζωικά από τους καπιταλιστές αγρότες που σε κοινή επιχειρηματική δράση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές τροφίμων θα εκτινάξουν την ακρίβεια στα ύψη και θα οξύνουν τα διατροφικά σκάνδαλα.

Εκεί οδηγούμαστε εάν δε δράσουμε έγκαιρα, αποφασιστικά και σε κοινό μέτωπο όχι μόνο εμείς οι μικροί αγρότες αλλά και οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και η φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία και οι γυναίκες. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η προσπάθεια της ΠΑΣΥ για κοινό μέτωπο και αγώνα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ».

Καταλήγοντας τόνισε: «Η απάντηση σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ. Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού, για την πρώτη ύλη, για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας».

Οι άμεσες διεκδικήσεις

Ανάμεσα στα άμεσα αιτήματα που πρόβαλλαν με την κινητοποίησή τους οι αγρότες των Τρικάλων είναι:

1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.

2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και, μέχρι να γίνει αυτό, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 15%.

3. Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

4. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.

5. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

6. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

7. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, κατάργηση όλων των περιορισμών στη φυτική και τη ζωική παραγωγή.

8. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

9. Σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση, να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς και ανενεργούς».

10. Απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ