Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εξοντωτικές ποινές για μικρομεσαίους

Δρακόντειες ποινές προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την «πλέμπα» των φορολογουμένων για αδικήματα φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική, προσφέροντας «γην και ύδωρ» στις μεγάλες επιχειρήσεις, με τα μέτρα του μνημονίου.

Τα νέα αυτά μέτρα προβλέπονται από το φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπεται να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η θέσπιση αυτόφωρου για όποιον συλλαμβάνεται να μην αποδίδει ΦΠΑ πάνω από ένα ποσό και απαγόρευση εξαγοράς της ποινής αν δεν εξοφληθεί πρώτα η φορολογική υποχρέωση. Η μη απόδοση ΦΠΑ θα θεωρείται πλέον διαρκές φορολογικό έγκλημα και όχι στιγμιαίο.

Μέσω του ακραίου αυτού μέτρου, επιχειρούν να πιάσουν τα μικρά ψάρια, τη «μαρίδα» των φορολογουμένων, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς στις κατηγορίες αυτές εξαντλείται η φορολογική αυστηρότητα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι οι μικρές επιχειρήσεις περιδινούνται σήμερα από την οικονομική κρίση, καθώς δεκάδες χιλιάδες από αυτές έχουν ήδη κατεβάσει ρολά, ο απηνής διωγμός με τον οποίο τις απειλεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλώς θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Από την άλλη, οι... διώκτες της φοροδιαφυγής έως και νομοθετική ρύθμιση έχουν κάνει για να απαλλάξουν μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διακινούσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά στα άλλα θέματα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν σενάρια περί αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων. Το θέμα έχει έρθει στην επικαιρότητα μετά τις αιτιάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες... δεν έμειναν ικανοποιημένες από τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών, από 24% σε 20%. Με το ισχύον καθεστώς τα διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ φορολογούνται με βάση την κλίμακα φυσικών προσώπων.

Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο γίνονται αυστηρότερα τα κριτήρια προκειμένου να προσφύγει κάποιος φορολογούμενος στα διοικητικά δικαστήρια για την επίλυση των φορολογικών διαφορών, καθώς αυξάνεται η προκαταβολή φόρου από το 25% σήμερα στο 50%. Προωθείται, επίσης, η μείωση του αριθμού των εφοριών (ΔΟΥ) - λόγος γίνεται για κλείσιμο 150 ΔΟΥ - με στόχο τη μείωση των δαπανών, κάτι δηλαδή ανάλογο με αυτό που γίνεται με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, προτίθενται να επεκτείνουν το μέτρο της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και για τις εταιρείες που διατηρούν ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ, καθώς στο σχετικό νόμο οι τελευταίες είχαν εξαιρεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ