Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Να γίνει υπόθεση όλης της Πάτρας

Παμπατραϊκό συλλαλητήριο στις 9 Γενάρη και απεργία στις 16, για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο 

Το εργοστάσιο «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Το εργοστάσιο «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Να κάνουν την υπόθεση της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός», δική τους υπόθεση, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Πάτρας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και χτες βράδυ, σε σύσκεψη που διοργάνωσε, εξετάστηκαν μια σειρά πρακτικά μέτρα, για την καλύτερη προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου της Τρίτης 9 Γενάρη και της παμπατραϊκής απεργίας στις 16 του μήνα. Χτες, επίσης, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, επισκέφθηκε και συζήτησε με τους εργάτες της επιχείρησης, που για όγδοη ημέρα συνεχίζουν την κατάληψη, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

«Ξεσηκωθείτε! Φτάνει πια με τη φτώχεια, την ανεργία και τα προνόμια στην εργοδοσία». Με αυτήν την προτροπή, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί το λαό της Πάτρας να εκφράσουν αγωνιστικά την ταξική τους αλληλεγγύη στους εργάτες και τις εργάτριες του «Κρητικού». Στόχος αυτού το αγώνα - υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή της - πρέπει να είναι «η επαναλειτουργία του εργοστασίου, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, του μισθού και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Απέναντι σε αυτά τα ξεκάθαρα αιτήματα, μια σειρά από «παράγοντες» της Πάτρας - όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη - φιάσκο που οργάνωσε το ΕΚΠ - στρατεύονται και πάλι στην υπηρεσία των εργοδοτών. Γι' αυτό η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους του «Κρητικού» «να επαγρυπνούν. Γιατί επιδίωξη Δήμου, Νομαρχίας και Περιφέρειας, είναι η διασφάλιση των συμφερόντων της εργοδοσίας με νέα θαλασσοδάνεια, χωρίς να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Αλλωστε, το κλείσιμο του εργοστασίου «Κρητικός» είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και ΕΕ, που θυσιάζει στο βωμό της αισχροκέρδειας του μεγάλου κεφαλαίου τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός, αυτής της εξέλιξης, αφού με κάθε τρόπο στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για την τύχη των εργαζομένων.

«Σοβαρή όμως ευθύνη - υπογραμμίζει η ΣΕ - έχει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, αλλά και η πλειοψηφία του ΕΚ Πάτρας, η οποία από καιρό γνώριζε και στήριζε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εργοδοσίας, αντί να προετοιμάζει και να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Ακόμα και σήμερα, κινείται στη λογική διασφάλισης των συμφερόντων της εργοδοσίας, ενώ αναγκάστηκε στην προκήρυξη κινητοποιήσεων, κάτω από την πίεση της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων στον "Κρητικό" και των ταξικών σωματείων της πόλης».

Τη δέσμευσή του ότι «οι κομμουνιστές της πόλης και συνολικά το Κόμμα θα βρίσκονται στο πλευρό τους», μετέφερε στους καταληψίες ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Μπάτσικας, ο οποίος υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτόν τον αγώνα είναι «η συμμετοχή και η "πίεση" που θα ασκήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

«Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί λύση - είπε στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους το στέλεχος του ΚΚΕ - αλλά χρειάζεται πίεση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αν νιώσει ότι θα "πληρώσει" ακριβά για τη στάση της, θα αναγκαστεί να δώσει λύση. Αλλά ταυτόχρονα με το δικό σας αγώνα, θα πρέπει να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων της Πάτρας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με έργα. Απαιτείται ακόμα ο συντονισμός δράσης με άλλα σωματεία και η υποστήριξη και με υλικά μέσα και άλλων μαζικών φορέων της πόλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ