Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι στα ερευνητικά κέντρα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Επιτείνεται η ομηρία των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα
Επιτείνεται η ομηρία των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα
Ερώτηση στη Βουλή για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα ερευνητικά κέντρα με αφορμή προβλήματα που έχουν ανακύψει στο «Δημόκριτο» κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης: «Η δεινή κατάσταση στα ερευνητικά κέντρα, τόσο για το προσωπικό τους, ερευνητικό και διοικητικό, όσο και για τις λειτουργικές και ερευνητικές ανάγκες, συνεχώς οξύνεται, στο έδαφος σήμερα της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που, υλοποιώντας τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και τη στρατηγική του κεφαλαίου, παραχωρούν εξολοκλήρου την έρευνα στη θηλιά των επιχειρήσεων.

Πρόσφατα, στο ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ΝΠΔΔ και ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις 70 περίπου διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων (που έληξαν την 1η Γενάρη). Η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα ερευνητικά κέντρα, η ομηρία του προσωπικού από εργολάβους, η απασχόληση της πλειοψηφίας του ερευνητικού δυναμικού με δελτία παροχής υπηρεσιών επιτείνονται με την ανάθεση μελετών σε επιχειρήσεις και τις δραστικές περικοπές της χρηματοδότησης. Η μισθοδοσία του προσωπικού εξαρτάται από τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν και τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Η λύση του προβλήματος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των ανθρώπων που πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο με τη λήξη των συμβάσεων στα ερευνητικά κέντρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το δρόμο ανάπτυξης, που στη θέση του μονοπωλιακού κέρδους και της ανταγωνιστικότητας θα βάζει τις σύγχρονες πραγματικές λαϊκές ανάγκες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του «Δημόκριτου» και των άλλων ερευνητικών κέντρων, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, με όποια σχέση εργασίας, άμεσα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη μισθοδοσία των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ερευνητικά προγράμματα και «συμψηφιστικά κονδύλια» με τις επιχειρήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ