Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερευνα οργανικά δεμένη με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων

Για την πολιτική του υπουργείου Παιδείας στον τομέα της έρευνας ενημέρωσε χτες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η υπουργός Παιδείας

Τις διαδικασίες με τις οποίες η πανεπιστημιακή έρευνα θα δεθεί ακόμα περισσότερο με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων περιέγραψε χτες η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ενημερώνοντας την επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής σχετικά με την πολιτική του υπουργείου στο συγκεκριμένο τομέα.

Με τη φράση «τα χρήματα πρέπει να αποδίδουν πίσω, δεν τα ρίχνουμε απλώς στην αγορά» φανέρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης υποταγή της έρευνας στις ανάγκες των ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ αποκαλυπτική ήταν όταν ανακοίνωσε ότι το επόμενο εξάμηνο θα γίνουν προκηρύξεις της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν συνεργασίες επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια με στόχο νέα προϊόντα - πατέντες και καινοτομία.

Κατά την υπουργό Παιδείας τα ερευνητικά προγράμματα πρέπει να υπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές της χώρας και τα δημόσια κονδύλια να εξυπηρετούν τις μεγάλες επιλογές της χώρας. Οι μεγάλες ενότητες όπως τις περιέγραψε είναι η αγροβιοτεχνολογία, η πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια, η πληροφορική και η τεχνολογία, τα χημικά προϊόντα και ο χώρος της ιατρικής. Σε αυτές, είπε, έγινε η επιλογή να πάνε τα κονδύλια της έρευνας.

Στην παρέμβασή του κατά την ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας τόνισε ότι από τη μία κόβονται τα κονδύλια για την έρευνα και τη μισθοδοσία στα Πανεπιστήμια και από την άλλη προωθείται μια πολιτική που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων των επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, προωθεί την οργανικότερη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις οι οποίες για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος, δεσμεύοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα των επιστημόνων, ενώ θα μπορούν να ανατίθενται και απευθείας έρευνες στις επιχειρήσεις.

Ολα τα παραπάνω, κατέληξε, δείχνουν ότι στον καπιταλισμό η έρευνα δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ