Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»
Συλλαλητήριο για επαναλειτουργία

Οι εργαζόμενοι της  Πάτρας και όλος ο λαός της πόλης απαιτούν αγωνιστικά   την επαναλειτουργία της επιχείρησης, που διέκοψε την παραγωγή της από την 1η Γενάρη

Αποψη του εργοστασίου στο οποίο κάνουν κατάληψη οι εργαζόμενοι
Αποψη του εργοστασίου στο οποίο κάνουν κατάληψη οι εργαζόμενοι
Καθολικό χαρακτήρα παίρνει ο αγώνας των εργαζομένων της Πάτρας για την επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός» και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Σήμερα το απόγευμα στις 7μ.μ. με το Παμπατραϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι εργαζόμενοι του «Κρητικού» που συνεχίζουν από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς την κατάληψη του εργοστασίου, θα σμίξουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νομού Αχαΐας και θα διαδηλώσουν από κοινού για τα δίκαια αιτήματά τους. Πριν από το συλλαλητήριο προγραμματίζονται δύο προσυγκεντρώσεις. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας στην πλατεία Γεωργίου στις 6.30μ.μ. και την ίδια ώρα το κλαδικό συνδικάτο στον Αγιο Ανδρέα. Ηδη τη συμπαράσταση στον αγώνα αυτό, εκφράζουν με ψηφίσματα δεκάδες σωματεία ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες της Πάτρας θα κλείσουν τα καταστήματά τους στις 16 Γενάρη - μέρα της παμπατραϊκής απεργίας - σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Κρητικού».

Στη γενική συνέλευση που έκαναν χτες το πρωί οι εργάτες της «Κρητικός ΑΕ» μέσα στο εργοστάσιο, παρουσία του Δήμου Θεοδώρου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και του προέδρου του κλαδικού συνδικάτου Τάσου Θεριακή, αποφάσισαν την Τετάρτη να απαιτήσουν από τον ΟΑΕΔ την καταβολή εκτάκτου επιδόματος, εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο Δ. Θεοδώρου αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν την επιχείρηση μέχρι εδώ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το κλείσιμο του εργοστασίου είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών του μεγαλοβιομηχάνου Κρητικού, αλλά και του ανταγωνισμού μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Ο αγώνας θα είναι σκληρός και δύσκολος αλλά είναι μονόδρομος, για να ανοίξει η επιχείρηση χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας και κανένα από τα κεκτημένα δικαιώματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει έτσι ώστε με δική της ευθύνη να λειτουργήσει το εργοστάσιο. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι συνεχείς στην πόλη της Πάτρας, αλλά και στην Αθήνα. Η ενεργητική αλληλεγγύη από τα ταξικά σωματεία της Πάτρας και το υπόλοιπο ταξικό κίνημα είναι δύναμη στον αγώνα που κάνετε. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους».

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι του «Κρητικού» κατευθύνθηκαν στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στον οδό Ερμού, κατέλαβαν το δρόμο και συναντήθηκαν με τον ιδιοκτήτη Θ. Κρητικό. Στη συνάντηση ο επιχειρηματίας επανέλαβε τους εκβιασμούς του σε βάρος των εργαζομένων. Στην αρχή προσπάθησε να τους πείσει πως δεν έχει χρήματα να σώσει την επιχείρηση, και ότι ο μόνος λόγος που αγωνίζεται να βρει λύση είναι αποκλειστικά η τύχη των εργαζομένων του εργοστασίου του, επειδή έχει υποχρέωση απέναντί τους..!

Οταν όμως οι εργαζόμενοι τον ρώτησαν τι θα γίνει συγκεκριμένα με τη λειτουργία του εργοστασίου και αν θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, ήταν αποκαλυπτικός. Το σχέδιο σωτηρίας της επιχείρησης που έχει καταρτίσει με τους συνεργάτες του όπως είπε, προβλέπει μείωση του προσωπικού και απαλλαγή των χρεών από τις τράπεζες σε ποσοστό 90%. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Αυτή η τοποθέτηση του επιχειρηματία προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου, χωρίς μείωση προσωπικού και χωρίς απώλεια των μισθολογικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης «Κρίκας» - η επιχείρηση λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το υπό κατάληψη εργοστάσιο και ανήκει κατά 50% στον Κρητικό - επιχείρησαν να τους φέρουν σε αντιπαράθεση με τους άλλους εργαζόμενους που εξαιτίας της κατάληψης δεν μπορούν να εργαστούν. Αναφέρουν μάλιστα ότι και με χρήματα προσπάθησαν να τους δελεάσουν για να σταματήσουν την κατάληψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ