Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2011

«Ευνομία» και περιορισμό της λαθρομετανάστευσης ζητούν οι ξενοδόχοι της Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο έξαρσης των εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του αντιδραστικού μνημονίου. Ζητούν, παράλληλα, επιτάχυνση υλοποίησης των πολιτικών υπέρ των επιχειρηματιών του τουρισμού, προβάλλοντας με έμφαση τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Παρουσιάζοντας χτες τη συνολική κατάσταση για το 2010, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) δεν περιορίστηκε στα στοιχεία για το 2010, αλλά τα άθροισε με τις απώλειες του 2009 και τα συνέκρινε με το 2008, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την αναμενόμενη αντιστροφή για το 2011, την οποία παραδέχονται και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι της περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΕΞΑ Γ. Ρέτσος, επισήμανε ότι το περασμένο έτος χάθηκαν 782 δωμάτια κυρίως 4 και 5 αστέρων λόγω των ξενοδοχείων που έκλεισαν στο κέντρο της Αθήνας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι δυσμενείς εξελίξεις για τα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν οφείλονται μόνο στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και τα διαδραματιζόμενα στην πόλη, αλλά και «σε επιχειρηματικά προβλήματα ή λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές».

Για το 2011, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να υπάρξει και ανάκαμψη, με μια εκτίμηση για τα έσοδα από -5% έως +5%. Το 2010, η συνολική εικόνα είναι ως εξής στην Αττική: Η μέση πληρότητα καταλυμάτων μειώθηκε κατά 4,1%. Η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε κατά 3,7%. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο μειώθηκε κατά 7,7%. Η εκτίμηση για τη συνολική απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων της Αττικής, διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ΕΞΑ κάνει λόγο για απώλειες 200 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ