Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ανησυχία για τις αρχαιότητες

Το Μουσείο του Καΐρου
Το Μουσείο του Καΐρου
Εντείνεται η ανησυχία στη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα για την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου, στο «φόντο» των συγκεχυμένων πληροφοριών για λεηλασίες ή απόπειρες λεηλασιών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Το μόνο σίγουρο, μέχρι στιγμής, είναι η απόπειρα λεηλασίας στο Μουσείο του Καΐρου, που τελικά αποφεύχθηκε - αφήνοντας ωστόσο πίσω της κάποιες αναστρέψιμες ζημιές σε εκθέματα και σε δύο μούμιες - μετά την παρέμβαση ομάδας κατοίκων που υπερασπίστηκε το μουσείο, ενώ ανάλογα συμβάντα συμπλοκών μεταξύ λαϊκής «πολιτοφυλακής» και συμμοριών έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μετά την προχτεσινή ανακοίνωση της UNESCO, η οποία, εκτός από «εκκλήσεις» για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δε συνοδεύθηκε από κάποια συγκεκριμένα μέτρα, χτες, ομάδα Ρώσων αρχαιολόγων και ιστορικών Αιγυπτιολόγων, με επικεφαλής τον Βίκτωρ Σόλκιν, πρόεδρο της μοσχοβίτικης ένωσης για τη μελέτη της αρχαίας Αιγύπτου και μέλος της Διεθνούς Ενωσης Αιγυπτιολόγων, απευθύνθηκαν στον πρόεδρο, στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, με αίτημα να χρησιμοποιηθεί κάθε διπλωματικό ή άλλο μέσο «ώστε να σταματήσει η λεηλασία και η καταστροφή σημαντικών μνημείων». Οι Ρώσοι επιστήμονες αναφέρουν τις καταστροφές στο Μουσείο του Καΐρου, καθώς και λεηλασίες σε αρχαιολογικές αποθήκες και νεκροπόλεις, όπως αυτή της Σάκαρα.

Πάντως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο επικεφαλής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Δρ. Ζάχι Χαουάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι οι ζημιές είναι αναστρέψιμες. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες είπε ότι οι κλοπές στις νεκροπόλεις έγιναν από... Βεδουίνους, οι οποίοι όμως επέστρεψαν τα κιβώτια με τις αρχαιότητες μετά την εμφάνιση του Χαουάς στην τηλεόραση και το ράδιο και την προειδοποίησή του προς τους κλέφτες ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να πουλήσουν οτιδήποτε. Είπε, ακόμα, ότι μετά από αυτή τη δημόσια δήλωσή του, τουλάχιστον 300 αρχαία αντικείμενα... αφέθηκαν στο δρόμο και μαζεύτηκαν από την αστυνομία!

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Χαουάς αναβαθμίστηκε σε υπουργό Αρχαιοτήτων στη «νέα» κυβέρνηση που ο Μουμπάρακ διόρισε πριν λίγες μέρες σε μια προσπάθεια πολιτικού ελιγμού έναντι της λαϊκής οργής. Γι' αυτό και ο Χαουάς δήλωνε στην ίδια συνέντευξη ότι... «χρειαζόμαστε τον Μουμπάρακ, ώστε η αλλαγή να μην προκύψει άχρηστη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ