Τρίτη 8 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Μαζικά λουκέτα και απολύσεις

Επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα διάλυσης για επιχειρήσεις και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Σε απόλυτη συγχορδία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει τώρα να «ανακαλύψει» τις καθυστερήσεις» στην εφαρμογή της λεγόμενης «ενιαίας αρχής πληρωμών μόνο και μόνο προκειμένου να διαμορφώσουν κλίμα και να περάσουν στο «ψητό», δηλαδή σε μαζικά λουκέτα, συγχωνεύσεις εκατοντάδων επιχειρήσεων και φορέων και απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Με αυτό το στόχο αλλά και ενόψει καθιέρωσης του «ενιαίου μισθολογίου», που θα σηματοδοτήσει και παραπέρα μειώσεις αποδοχών, εμφανίζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην «ενιαία αρχή», μέχρι σήμερα, έχει ενταχθεί το 34% -περίπου 263.700 εργαζόμενοι στο Δημόσιο-, ποσοστά που είναι πίσω από τα χρονοδιαγράμματα και τις νόρμες που συναποφάσισαν με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Τα τελικά στοιχεία που θα ταξινομήσουν σε ενιαίο «κωδικό» είναι εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου, από το β' εξάμηνο του 2011 ή και ακόμη νωρίτερα, να δρομολογήσουν και εφαρμόσουν τα πρόσθετα μέτρα, για τους «ποσοτικούς» στόχους που αφορούν στην επιπλέον καρατόμηση δαπανών.

Χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, οι επαφές θα συνεχιστούν και το επόμενο τριήμερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση, μία πρώτη συζήτηση έγινε για τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, τα οποία αναλογούν περίπου στο 5% του ΑΕΠ ή τα 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου, η αναλυτική παρουσίαση των νέων μέτρων θα πρέπει να γίνει ως το τέλος του ερχόμενου Μάρτη

Η αντιλαϊκή συγχορδία αρχίζει να ξετυλίγει νέα σενάρια ως προς τη διαμόρφωση του τελικού ύψους των εμφανιζόμενων «ελλειμμάτων», για τα οποία φαίνεται να «καταλήγουν» μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τώρα βάζουν στο στόχαστρο,τα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς για τους λεγόμενους ΟΤΑ, τις πρώην ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση και τις κυβερνητικές διαρροές:

  • Ο στόχος τους για μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» ανεβαίνει σε αναλογία 1 προς 8, στην οποία επίσης υπάγονται και όλοι όσοι μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, δηλαδή όσοι θα τους «περισσέψουν» μετά και τα λουκέτα και τις συγχωνεύσεις που ετοιμάζουν. Από το συγκεκριμένο μέτρο περιμένουν να «εξοικονομούν» επιπλέον 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • Προχωρούν στην πλήρη εφαρμογή του σχεδίου διάλυσης για πρώην ΔΕΚΟ το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2011.
Αλλοι φταίνε...

Η επισήμανση, από την πλευρά της τρόικας, τριών εκκρεμοτήτων στη χτεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, είχε ως αποτέλεσμα ενδοκυβερνητικά «καρφώματα». Στο ζήτημα του νομοσχεδίου για την ίδρυση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων, που έχει ήδη συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, επισημάνθηκε στα στελέχη της τρόικας - σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου - ότι η καθυστέρηση της προώθησής του οφείλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εκκρεμεί και η συνεισφορά του υπουργείου Μεταφορών. Η δεύτερη εκκρεμότητα είχε να κάνει με τις ρυθμίσεις για το Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο, τις «επενδύσεις μιας στάσης» και τις προμήθειες, όπου υπήρξε η δέσμευση προς την τρόικα, ότι προς τα τέλη του Μάρτη θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο. Σχετικά με την ενιαία αρχή για δημόσιες συμβάσεις, επισημάνθηκε ότι έχει ήδη κατατεθεί. Η τρόικα έδωσε, παρ' όλα αυτά, προθεσμία μέχρι τον Απρίλη για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων.

Στα υπόλοιπα θέματα που έλεγξε η τρόικα, το αρμόδιο υπουργείο παρουσίασε με «περηφάνια» τις επιδόσεις του, αφήνοντάς την ικανοποιημένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Επαναλήφθηκε η δέσμευση για απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο 36% μέσα στο 2011, από το 18% που βρίσκεται σήμερα. Ο αριθμός των μεγάλων έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 11, αντί των 10 προβλεπομένων. Στις 15 του Μάρτη αναμένεται η ενεργοποίηση του επενδυτικού νόμου με προϋπολογισμό 2,15 δισ. ευρώ για το 2011, από τα οποία 650 εκατ. ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και 1,5 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές. Επίσης, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τις εξαγωγές. Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό, με τις ενστάσεις της τρόικας να έχουν ικανοποιηθεί. Εγινε επίσης ενημέρωση για τις συμφωνίες... μείωσης των τιμών και ειπώθηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ