Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει συρρίκνωση της Πυροσβεστικής

Τη συρρίκνωση της Πυροσβεστικής με πρόσχημα τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας της αποφάσισε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι πιστώσεις που θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες της έχουν μειωθεί, σε σχέση με το 2009 κατά 45%. Δηλαδή, από 121.008.569 σε 65.200.000 ευρώ.

Το στοιχείο αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» η οποία επισημαίνει πως η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της που διενεργείται από την κυβέρνηση πραγματοποιείται στα κρυφά, με βασικότερο κριτήριο το λειτουργικό τους κόστος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια «την κατάργηση ορισμένων πυροσβεστικών σταθμών, αλλά κυρίως πυροσβεστικών κλιμακίων καθώς και την μετατροπή μερικών από αυτά σε εποχικά, με αποτέλεσμα την πλασματική μείωση των 4.156 πραγματικών οργανικών κενών και αναγκών σε προσωπικό της υπηρεσίας και παράλληλα την αύξηση του κινδύνου που ελλοχεύει η εξέλιξη αυτή για την πυρασφάλεια των περιοχών που εδρεύουν». Καίριο πλήγμα από την «αναδιάρθρωση» θα δεχτεί ο υπάρχων στοιχειώδης επιχειρησιακός σχεδιασμός που βασίζεται στη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες και καλύπτουν ευαίσθητες περιοχές από πλευράς συμβάντων.

Η ΕΑΚΠ υπογραμμίζει πως η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης το 1998 στην Πυροσβεστική, για δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, υποδομές, εξοπλισμό και επιστημονική γνώση, οδήγησε, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες και θυσίες των μόνιμων και συμβασιούχων πυροσβεστών, στον εφιάλτη των πυρκαγιών του 1998-2000. Παράλληλα, ο ν.3511/2006 επέφερε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Πυροσβεστικής χωρίς να καταβληθεί καμία προσπάθεια εξάλειψης των αδυναμιών από την μέχρι τότε 8ετή εμπειρία στη δασοπυρόσβεση. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2009, για τα οποία είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη κυβέρνηση η ΕΑΚΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κάλυψη των υπολειπόμενων κενών που θα απομείνουν από τη λεγόμενη αναδιάρθρωση, θα γίνει με μεταθέσεις σημαντικού αριθμού πυροσβεστών, οι οποίοι θα προκύψουν, φαινομενικά, ως υπεράριθμοι «έπειτα από την έκδοση του νέου αντιδραστικού κανονισμού μεταθέσεων που αναμένεται άμεσα και θα επιφέρει την αποδιοργάνωση της ζωής τους και την πλημμελή προστασία των περιοχών στις οποίες θα μετατίθενται, αφού εκ των πραγμάτων θα καθίσταται αδύνατο να γνωρίζουν τον τομέα ευθύνης και τις τοπικές ιδιαιτερότητες των εκάστοτε περιοχών, που θα καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υπηρετήσουν».

Αλλη επίπτωση θα είναι η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού με τους αντεργατικούς πειραματισμούς της κυβέρνησης στο ισχύον ωράριο εργασίας και η θέσπιση του θεσμού του πυροσβέστη πενταετούς θητείας χωρίς πλήρη υπηρεσιακά και εργασιακά δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει μόνιμους πυροσβέστες και να αποκαταστήσει επαγγελματικά τους 5.500 συμβασιούχους. Εξάλλου, όπως τονίζει η ΕΑΚΠ με την κατανομή της υπηρετούσας δύναμης του προσωπικού για το 2011 θα επέλθει παραπέρα μείωση στην κατανομή υπαλλήλων προς τις ήδη ελλειμματικές λειτουργούσες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατανομή του 2010.

Η ΕΑΚΠ «εκτιμά ότι οι δυσμενείς διεργασίες που είναι σε εξέλιξη θα επιφέρουν τη συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και θα συμβάλλουν καταλυτικά στην οριακή υποβάθμιση και απαξίωση του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας , θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του ελληνικού λαού». Επίσης, η ΕΑΚΠ ζητά ανάμεσα σε άλλα την άμεση ανάκληση της προωθούμενης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής, την αναθεώρηση του προωθούμενου πλαισίου στο οποίο θα κινηθεί η αναδιάρθρωση, τη σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για την άμεση επίλυση οικονομικών ζητημάτων των πυροσβεστών (2020-01-09 00:00:00.0)
Τοπική Διοίκηση και Πυρασφάλεια - Δασοπροστασία (2018-07-14 00:00:00.0)
Ζητά βελτίωση των συνθηκών για δόκιμους πυροσβέστες (2018-02-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις συνθήκες εργασίας στα περιφερειακά αεροδρόμια (2017-04-14 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων (2012-02-08 00:00:00.0)
Καταγγελίες για ρουσφετολογικές μεταθέσεις (2007-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ