Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού

Παρέμβαση της ΝΕ με αφορμή ημερίδα με θέμα: «Μεταλλουργία χρυσού - επιπτώσεις στο Περιβάλλον, την Υγεία και την Οικονομία»

Nα δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού, να παλέψουν ώστε να καταστούν λαϊκή περιουσία, καλεί τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Μεταλλουργεία χρυσού - επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και την Οικονομία», που διοργάνωσε ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Εβρου κατά του χρυσού. Και επισημαίνει ότι λύση οριστική, δηλαδή ασφαλής αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε όφελος του λαού είναι δυνατή μόνο στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας. Μια αξιοποίηση που θα παίρνει πρώτα - πρώτα υπόψη την προστασία της υγείας των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην ημερίδα που έγινε το Σαββατοκύριακο, οι επιστήμονες απέδειξαν τεκμηριωμένα τις επιπτώσεις που έχει η εξόρυξη χρυσού με κυάνιο στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον. Μάλιστα, αυτή η ζημιά στο περιβάλλον θα είναι ανεπανόρθωτη, είπαν, εάν πραγματοποιηθεί η επένδυση χρυσού στην περιοχή της Θράκης, ενώ τα προσδοκώμενα οφέλη μπροστά στη ζημιά θα είναι ασήμαντα. Στη στάση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση, αλλά και στα γενικότερα ζητήματα που δημιουργούνται με την παράδοση του ορυκτού πλούτου στις πολυεθνικές, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Τρέλλης.

Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής, τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ όπου δίνεται η δυνατότητα ακόμα και σε περιοχές Natura να ασκούνται εξορυκτικές δραστηριότητες και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τον ορυκτό πλούτο θα πρέπει να δημιουργούν έντονη ανησυχία στο λαό της περιοχής μας σε ό,τι αφορά τα σχέδια των εταιρειών χρυσού.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το στόχο τους, να εξάγουν υπερκέρδη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής μας. Εχουν πιστούς υποστηρικτές αυτού του σκοπού, τις δυνάμεις του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι οποίοι είναι βασικοί εκφραστές των αντιλαϊκών επιλογών της πολιτικής της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση (ξεπούλημα) των δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, υπηρεσιών, φυσικού και ορυκτού πλούτου και θα προσπαθήσουν να βρουν τον τρόπο, τον κατάλληλο χρόνο και τις διαδικασίες για να προχωρήσουν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της. Στο όνομα της ανάπτυξης (για το κεφάλαιο), πρόσφατα στη Βουλή κατάργησε και τα τελευταία εμπόδια και παραχώρησε σε ιδιώτες επενδυτές την εκμετάλλευση του χρυσού της περιοχής, που αποτελεί δημόσια περιουσία. Δε διστάζει να θυσιάσει, στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Εκτόξευση της ανεργίας στο 15,4%

Η δε τοποθέτηση του υφυπουργού (κ. Ντόλιου) στη διημερίδα ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι επί της θητείας του ως νομάρχη υπόγραψε την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Κυβέρνηση και εταιρεία επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα για να κάμψουν τη λαϊκή αντίσταση. Προβάλλουν έντονα ότι η εξόρυξη θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Σε μία περίοδο που με κυβερνητική και εργοδοτική ευθύνη η ανεργία στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη εκτινάχθηκε στο 15,4%, είναι πολιτική απατεωνιά να επιδιώκει, με δόλωμα κάποιες θέσεις εργασίας, "αντί πινακίου φακής", να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και να παραδοθεί το κοίτασμα στην εταιρεία.

Σ' αυτά τα σχέδια, από κοντά και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Συνυπεύθυνοι είναι όμως και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι «αριστερούτσικοι» που πιστεύουν πως η ΕΕ, η νομοθεσία της, θα προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Βέβαια, αυτό δεν είναι πρόβλημα, στο βαθμό που αφορά μόνο τους ίδιους. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο όταν καλλιεργείται μέσα στο λαό.

Εμείς, ως ΝΕ του ΚΚΕ, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη νέα τροπή που παίρνει η εξόρυξη του χρυσού εξαιτίας της. Καταγγέλλουμε, βέβαια, και τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. που παρέχουν στήριξη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Σήμερα, απαιτείται να γίνει βαθιά συνείδηση του λαού της περιοχής ότι ο αγώνας ενάντια στη εξόρυξη του χρυσού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του, πρέπει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά ενάντια στην πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα υπερκέρδη τους, ενάντια στην ΕΕ, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ναζί ξεπουλάνε στα μονοπώλια... (2013-07-06 00:00:00.0)
Πλασιέ μονοπωλίων (2013-05-28 00:00:00.0)
ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (2013-04-17 00:00:00.0)
Νέο «όχι» στις επενδύσεις χρυσωρυχείων (2011-07-30 00:00:00.0)
«Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (2011-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ