Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ»
Αρχίζει η κατάταξη των τίτλων σπουδών

Προχωράει, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και ξεκινάει η τρίτη φάση αυτής της διαδικασίας, η λεγόμενη «αντιστοίχηση». Πρόκειται για τη φάση της δημιουργίας ενός χάρτη κατάταξης όλων των πτυχίων και τίτλων σπουδών που απονέμονται καταρχήν από τη δευτεροβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση (στην πορεία θα προστεθεί και η μη τυπική εκπαίδευση) σε μια κλίμακα 8 επιπέδων, κατ' αναλογία με τα όσα ισχύουν για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Για την κατάταξη αυτή, το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει ειδικές Ομάδες Εργασίας, ενώ έχει δημιουργήσει και ειδική ιστοσελίδα και ζητά την ενεργό συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη διαδικασία. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου, αυτή η φάση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων είναι ένα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για να μπορούν πιο εύκολα να αξιολογήσουν σε τι γνώσεις αντιστοιχεί το κάθε πτυχίο του κάθε υποψήφιου εργαζομένου τους, καθώς και ένα εργαλείο διευκόλυνσης της μετανάστευσης των εργαζομένων εντός της ΕΕ και αντιστοίχησης των τίτλων σπουδών τους στις χώρες υποδοχής.

Η διαδικασία κατάταξης των τίτλων σπουδών, που ξεκινάει τώρα, θυμίζουμε ότι είχε ξεσηκώσει μια σειρά συντεχνιακές αντεγκλήσεις μεταξύ πανεπιστημίων, ΤΕΙ και κολεγίων για το σε ποιο επίπεδο θα καταταγούν οι τίτλοι σπουδών από κάθε ίδρυμα. Την ίδια στιγμή όμως, οι φορείς που σκίζουν τα ρούχα τους για το αν θα καταταγούν οι απόφοιτοί τους στο 5 ή στο 6 επίπεδο, γυρίζουν την πλάτη στη συνολική υποβάθμιση των πτυχίων, στον κατακερματισμό της γνώσης που φέρνει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους αποφοίτους, στο μπλέξιμο της δομημένης εκπαίδευσης με κάθε είδους εμπειρία και δεξιότητα που μπορεί να πιστοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ