Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα... «πολιτιστική» πρόκληση

Πρόκληση έναντι του ελληνικού λαού και του ρημαγμένου κρατικού και επιχορηγούμενου πολιτιστικού τομέα αποτελεί η νέα «χείρα βοηθείας» του αστικού κράτους προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτή τη φορά μέσω της καταβολής μέρους ποσού δανείου που έλαβε το Μέγαρο το 2007 από την Εθνική Τράπεζα με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία «ρυθμίζεται το θέμα της απρόσκοπτης δανειοδότησης του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς (...) του είχε χορηγηθεί, μεταξύ άλλων πηγών χρηματοδοτήσεως, δάνειο στον ΟΜΜΑ (σ.σ. Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) από την Εθνική Τράπεζα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου». Διότι «ενόψει του περιορισμού του ύψους της επιχορηγήσεως του ΟΜΜΑ από το Δημόσιο λόγω της τρεχούσης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δανείου κάθε φορά από τον ΟΜΜΑ δεν είναι βέβαιη». Ετσι, «προς αποφυγή εμπλοκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της δανειακής συμβάσεως αλλά και τις δραστηριότητες του ΟΜΜΑ, και ενόψει επίσης των δυσχερειών που συνδέονται με την ενεργοποίηση κάθε φορά της εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπεται προς διευκόλυνση του όλου χρηματοδοτικού σχήματος η απευθείας εξυπηρέτηση του δανείου από το Δημόσιο».

Η τρέχουσα «εξυπηρέτηση» ανέρχεται στα 2,6 εκ. ευρώ, ενώ το δάνειο που είχε λάβει το Μέγαρο με εγγυητή το Δημόσιο το 2007 ανέρχεται στα 95 εκ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ουσιαστικά ένα «δώρο» του αστικού κράτους προς το κεφάλαιο και τις «πολιτιστικές ανησυχίες» του. Αποτελούσε «όραμα» του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», ΝΠΙΔ, με πρόεδρο μέχρι το 2009 τον Χρ. Λαμπράκη. Χτίστηκε με χρήματα του κράτους, πάνω σε παραχωρημένο ελεύθερο χώρο, το Πάρκο Ελευθερίας, χρηματοδοτείται ανελλιπώς από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από τα ευρω-ενωσιακά «πακέτα», ενώ το ΔΣ του διορίζεται «μισό - μισό» από το υπουργείο Πολιτισμού και το σύλλογο.

Την ίδια ώρα που οι αστικές κυβερνήσεις απαξιώνουν σημαντικότερα μουσικά σύνολα της χώρας (κρατικές και τις κρατικά επιχορηγούμενες ορχήστρες: ΚΟΑ, ΚΟΘ, ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα των Χρωμάτων Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ κ.ά.) και μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους, η ΚΟΑ πληρώνει ενοίκιο 10.000 ευρώ το μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την αίθουσα που κάνει πρόβες, ενώ η άστεγη Ορχήστρα των Χρωμάτων, καλείται να καταβάλλει για την ενοικίαση της μεγάλης αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής - για κάθε συναυλία - 20.000 ευρώ! Για να μην αναφέρουμε τα χάλια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το πετσόκομμα των επιχορηγήσεων στα δύο κρατικά θέατρα (Εθνικού και ΚΘΒΕ) και παράλληλα την αντιμετώπισή τους ως ΔΕΚΟ (!!!), το κλείσιμο σημαντικού θεάτρου, τη μη καταβολή των χρημάτων στους επιχορηγούμενους θιάσους, αλλά και την πλήρη αδιαφορία στην ερασιτεχνική δημιουργία κ.λπ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι όντως «λεφτά υπάρχουν», αλλά όχι για το λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Μέγαρο (2016-02-13 00:00:00.0)
Μόνιμη Ορχήστρα του Μεγάρου η ΚΟΑ (2015-06-03 00:00:00.0)
Το ακριβοπληρωμένο «στέκι» της αστικής «ελίτ» (2013-07-14 00:00:00.0)
Πόση «προίκα» δόθηκε στο Μέγαρο; (2005-11-04 00:00:00.0)
Παραμένει άστεγη (2003-10-22 00:00:00.0)
Είναι παράνομα τα έργα (1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ