Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «JEREMIE»
Ενισχύσεις για τους ... «μεγαλομεσαίους»

Νέα κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου

Την έναρξη της πρώτης φάσης του προγράμματος JEREMIE, για τη χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσία εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA ΒΑΝΚ που θα το υλοποιήσουν. Αλλά οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι καλό είναι να κρατήσουν «μικρό καλάθι», το μικρότερο που θα βρουν, έστω και αν ο προϋπολογισμός είναι 120 εκατ. ευρώ, με τα 60 εκατ. συμμετοχή του Δημοσίου.

Το χιλιοειπωμένο πρόγραμμα που φιγουράρει, μεταξύ άλλων, σε όλες τις σχετικές με την ανάπτυξη τοποθετήσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο 1,5 χρόνο, διαπνέεται από τις αυστηρές αρχές της ΕΕ - που το εμπνεύστηκε - για το ποιες είναι οι «κατάλληλες» προς ενίσχυση επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα σε αυτήν τη φάση απευθύνεται «σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό το πολύ έως 50 άτομα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι υπό ίδρυση ή νεοϊδρυθείσες, να λειτουργούν δηλαδή το πολύ μέχρι 3 χρόνια από την υποβολή του αιτήματος δανειοδότησης. Τα δάνεια θα παρέχονται για επένδυση και επέκταση της επιχείρησης, με περίοδο αποπληρωμής από 36 έως 72 μήνες, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος». Τα επιτόκια θα ξεκινούν κάτω από 3%, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό - θα δίνονται «σε πολλές περιπτώσεις και με μειωμένες εξασφαλίσεις».

Η κυβέρνηση, όμως, και η ΕΕ, πριμοδοτούν επιχειρήσεις «καινοτόμες» και «εξωστρεφείς». Είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Αν δει κανείς τις 50 κορυφαίες καινοτόμες επιχειρήσεις στον κόσμο τη χρονιά που μας πέρασε, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία "χορεύει" στο ρυθμό της φαντασίας κάποιων 25άρηδων που κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα». Συνδέοντας το πρόγραμμα με τη «νεανική επιχειρηματικότητα» και με αυξημένες απαιτήσεις για τις δραστηριότητες, είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ που απειλούνται άμεσα δεν έχουν θέση σ' αυτές τις ενισχύσεις, που δεν είναι και πολύ μεγάλες, πολύ περισσότερο που θα έχουν να ανταγωνιστούν και επιχειρήσεις με δεκάδες εργαζόμενους! Η εμπλοκή των τραπεζών, αποτελειώνει τις όποιες ελπίδες κάποιων ΕΒΕ ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν μέσα από τη χρήση του προγράμματος.

Η επόμενη φάση αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλη και αφορά μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ, με 60 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ είναι η συμμετοχή του Δημοσίου. Η τρίτη φάση αναμένεται τον Ιούνη για δάνεια έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας με προσωπικό έως 250 άτομα και συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, με 90 εκατ. συμμετοχή του Δημοσίου.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Μάρτη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης και των τεχνικών επαγγελμάτων, θα ξεκινήσει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και θα παρουσιαστούν τα 30 σημεία του σχεδίου «Φιλική στο Επιχειρείν Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ