Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Απροκάλυπτος κυβερνητικός εμπαιγμός

Αύξηση των πόρων για τα σχέδια βελτίωσης και κάποιες διαδικαστικές τροποποιήσεις ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει κάλπικες επικοινωνιακές εντυπώσεις.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τα σχέδια βελτίωσης από τα 285 εκατ. ευρώ γίνεται 500 εκατ. ευρώ, αλλά στην ουσία η ανακοίνωση αυτή αποτελεί κοροϊδία. Κι αυτό γιατί μέσα στα 500 εκατ. ευρώ υπολογίζονται και τα 135 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τους καπνοπαραγωγούς και πρόκειται για χρήματα από τις κομμένες επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών. Ο Κ. Σκανδαλίδης τα έβαλε κι αυτά στη σούμα για να φαίνεται μεγάλο το ποσό. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε, δε θα δίνεται 20% προκαταβολή αλλά 50%, μειώνεται η βάση των μορίων από 40 σε 20 με 30 ανάλογα με την περίπτωση και πως δε θα χρειάζονται μελέτη τα σχέδια βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι 75 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ θα πάνε για νέους αγρότες και 270 εκατ. ευρώ θα πάνε για γεωργούς και κτηνοτρόφους και ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά για σαλιγκάρια και μανιτάρια.

Το ζήτημα είναι πως η κυβέρνηση και μέσα από τα σχέδια βελτίωσης προωθεί τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αποκλείοντας στην πράξη τους φτωχούς και μικρούς αγρότες. Γιατί η συμμετοχή στα σχέδια βελτίωσης απαιτεί και ίδιους πόρους. Αλλά πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες και πόσοι νέοι αγρότες έχουν περισσευούμενα λεφτά τέτοιες εποχές για να μπούνε σε σχέδια βελτίωσης;.. Το θέμα είναι ότι η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και την ανεργία, ενώ τη γη και τις επιδοτήσεις θα τις συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες - καπιταλιστές. Και στην κατεύθυνση αυτής της πολιτικής λειτουργούν και τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ