Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής

«Τρύπια σημαία» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής χθες στην Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος καταψηφίζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε επί της αρχής. Παράλληλα κατήγγειλε σειρά φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο την ίδια στιγμή που με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα - και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά - της συνολικότερης πολιτικής και ειδικά της οικονομικής πολιτικής» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για έναν «ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενταγμένο στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στο πακέτο φοροαπαλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι έχουμε «μείωση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των νομικών προσώπων ΑΕ και του μεγάλου κεφαλαίου στο 20%» ενώ η επιβάρυνση «των διανεμόμενων κερδών πάει στο 21% από 45%». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δίνει νέα προνόμια στο εισαγόμενο κεφάλαιο για επενδύσεις χωρίς φορολογική επιβάρυνση» και παράλληλα στις καταθέσεις του εξωτερικού που υπολογίζονται στα 600 δισ. «δίνει την λογική τη νομιμοποίησης του παράνομου μαύρου χρήματος με μία πενιχρή φορολόγηση 8% κι ας παραμείνουν στο εξωτερικό». Επιπρόσθετα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «επεκτείνονται οι φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο όνομα της ελκυστικότητας» ενώ «ακόμα και οι συναλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου με off shore εταιρείες που έχουν ακίνητα απαλλάσσονται από την φορολογία». Την ίδια στιγμή τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος «έχουμε ένα συνολικότερο πλαίσιο φορολογικής επιδρομής απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά νοικοκυριά με συνεχείς, αλλεπάλληλες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης».

Σχολιάζοντας τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «θα αποτελέσει τρύπια σημαία η πάταξη της φοροδιαφυγής» θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την καλλιέργησαν αφού «είχε άμεση συμβολή στην δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δράση» και «την μεγέθυνση του κεφαλαίου». Σήμερα επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή θα αυξάνεται αφού η κυβέρνηση «διευρύνει την φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα υπάρχει και λειτουργεί ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της δράσης των κεφαλαίων».

Λάβρος κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας πως «τα φορολογικά αδικήματα απειλούν την ίδια την ύπαρξη του οικονομικού συστήματός μας, εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και συντηρούν την διαφθορά. Αποτελούν βόμβα στα φορολογικά θεμέλια της χώρας». Παράλληλα υποστήριξε ότι περιέχονται ρυθμίσεις υπέρ των μικρών επιχειρήσεων όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και ο συμψηφισμός οφειλών. Αιτιολογώντας την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των ΑΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «αφορούν την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας» αφού «οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή ζουν σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση»!

Για ...ασάφεια και προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ με τον εισηγητή της Γ. Βρούτση να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων» ενώ ειδικά για το θέμα του συμψηφισμού οφειλών υποστήριξε πως είναι αόριστος ενώ τα πάντα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις. Αντίθετος με το ύψος των προστίμων - ιδίως όταν αφορούν την προσφυγή σε δικαστήριο - δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης. Για νομοσχέδιο που «διαιωνίζει την κοινωνική αδικία» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ