Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Πνιγμένο στα προβλήματα

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με εργαζόμενους στο ΕΚΑΕ

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), το οποίο ουσιαστικά όσον αφορά τις αρμοδιότητές του τα τελευταία χρόνια όχι απλώς υπολειτουργεί αλλά δεν υφίσταται καν, ενημέρωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο τον υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ Θοδωρή Λιάππη και τον Κώστα Μπουντόλο, μέλος του Τμήματος, καθηγητή των ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, βάσει του καταστατικού του, λειτουργεί στο ΟΑΚΑ (όπου υπάγεται στη διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου), σαν επιστημονικός φορέας της ΓΓΑ διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να στηρίξει επιστημονικά και ουσιαστικά την προσπάθεια των αθλητών για βελτίωση της απόδοσης.

Οπως εξήγησε η πρόεδρος Ερη Σγουράκη, το Κέντρο τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Αποκάλυψε ότι ουσιαστικά το Κέντρο έπαψε να λειτουργεί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν και βάσει των διεθνών συμβάσεων που υπέγραψε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων τις όποιες έρευνες θα έπρεπε να κάνουν αντίστοιχα διεθνή κέντρα που έχουν σύμβαση με την ΔΟΕ. Από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Το γεγονός ότι το Κέντρο δεν είναι ανεξάρτητο, αλλά παραμένει υπό τη διεύθυνση του ΟΑΚΑ, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, η έλλειψη χρηματοδότησης (αφού πολλές φορές χρήματα για το Κέντρο πηγαίνουν να καλύψουν άλλες ανάγκες του ΟΑΚΑ) και η μη εφαρμογή των νόμων και τον κανονισμών λειτουργίας του Κέντρου είναι, σύμφωνα με την πρόεδρο, μερικές από τις βασικές αιτίες της κατάστασης.

Από την πλευρά του ο Θοδωρής Λιάππης δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΚΑΕ για την αναβάθμιση του Κέντρου, με αρχικό στόχο την άμεση εφαρμογή των νόμων που ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΑΕ. Παράλληλα επισήμανε τα εξής: «Στον καπιταλισμό, που θέλει τον Αθλητισμό εμπόρευμα, δε θα μπορούσε να ξεφύγει από τις λογικές του κέρδους και ο τομέας της έρευνας. Εμείς σαν Κόμμα πιστεύουμε ότι ένα αναβαθμισμένο ΕΚΑΕ θα μπορούσε να προσφέρει την επιστημονική του γνώση όχι μόνο στον τομέα του υψηλού αθλητισμού, αλλά και σε όλους τους αθλούμενους, αλλά και σε τομείς που αφορούν τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ