Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 5,35 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στα 5,35 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου (ευρύτερος δημόσιος τομέας) στο τέλος του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Από αυτά, τα 832,5 εκατ. ευρώ αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κυβερνητικού τομέα, με 223 εκατ. ευρώ να επιβαρύνουν το υπουργείο Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κατάσταση διαγράφεται ως ακολούθως: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται σε 552 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 2,226 δισ. ευρώ (στο τέλος του έτους εξοφλήθηκαν χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ύψους 4,3 δισ. ευρώ), των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) σε 1,583 δισ. ευρώ, ενώ των λοιπών νομικών προσώπων τα χρέη ανέρχονται σε 159,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης (εκτός του κυβερνητικού τομέα) ανήλθαν στο τέλος του 2010 στα 4,52 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται οι δαπάνες των ΟΤΑ, των ΟΚΑ και των Νοσοκομείων και είναι ακριβώς εκείνοι οι τομείς οι οποίοι έγιναν αντικείμενο σκληρών αντιλαϊκών ανατροπών (ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών) σε μία εμφανή προσπάθεια να λειτουργούν με αγοραία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κάτι που προϋποθέτει την απάλειψη της όποιας κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Το ταμειακό έλλειμμα, τέλος, της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη του 2010 στα 23,1 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ