Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΔ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Διατηρεί και ενισχύει τις δυνάμεις του δικομματισμού

Με τη σιωπηρή αποδοχή από την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) φαίνεται να «περνούν» οι αντιδημοκρατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την εκλογή των συλλογικών οργάνων της τοπικής διοίκησης, με τρόπο που ενισχύει παραπέρα το δικομματισμό και περιορίζει σημαντικά την αναλογική έκφραση των παρατάξεων, αλλά και των δήμων της χώρας σε αυτά.

Στη διάρκεια χτεσινής συνεδρίασης, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, παρότι έχει στα χέρια του εδώ και μέρες το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)», παρέπεμψε σε νέα συνεδρίαση την 1η Απρίλη, όπου και ...θα διατυπωθούν οι όποιες παρατηρήσεις της. Οταν είναι παραπάνω από εξόφθαλμο ότι με το εν λόγω σχέδιο ΠΔ ολόκληρα ψηφοδέλτια και εκλεγμένοι, όπως της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ, αποδυναμώνονται δραματικά σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε σύνολο 25 δήμων, το ΚΚΕ συγκέντρωσε ποσοστό 11,7%. Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει την εκπροσώπηση του ΚΚΕ στα συλλογικά όργανα της Θεσσαλίας με πέντε αντιπροσώπους στους 125, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 4%. Συντελείται δηλαδή μια κλοπή της τάξεως των 2/3 στη δύναμη του συνδυασμού που στηρίζει το Κόμμα.

«Ολα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία», υπογράμμισε στην παρέμβασή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Χρ. Τέγος. Και συνέχισε: «Τα όργανα αυτά γίνονται για να αναλάβουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, να προωθήσουν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του κράτους, να φέρουν σε πέρας μαζί, κράτος και τοπική διοίκηση, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις». Το σχέδιο ΠΔ που κατέθεσε η κυβέρνηση υπηρετεί ακριβώς αυτή την πολιτική, ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θα την εφαρμόσουν με συνέπεια, περιορίζοντας αντίστοιχα τις δυνάμεις που αμφισβητούν την πολιτική των μονοπωλίων.

Σχολιάζοντας το σχέδιο ΠΔ, ο Χρ. Τέγος τόνισε ότι «συντηρεί το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των οργάνων της τοπικής διοίκησης αφού στηρίζεται στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο εκλογής των δημοτικών συμβουλίων». Υποστήριξε δε τη θέση οι εκπρόσωποι κάθε δήμου να αναδεικνύονται από κάθε παράταξη σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών, τα οποία εκφράζουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και την πραγματική δύναμη των παρατάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ