Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ
«Τακτοποίηση» των διαδρομών με... εθνικούς όρους

Εμπλουτισμένο με διατάξεις που αφορούν σε διάφορα ενεργειακά θέματα παρουσιάστηκε, χτες, στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο συγκεκριμένος αγωγός, μαζί με τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου (IGI Poseidon) Ελλάδας - Ιταλίας και τον αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), αναγνωρίζονται ως «έργα εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας» και στη βάση αυτή ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτηση των έργων που απαιτούνται, για να εξυπηρετηθούν πλήρως τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά κεφάλαια και να ξεπεραστούν οι τοπικές αντιδράσεις.

Κι όλα αυτά γίνονται στη βάση της αυθαίρετης ταύτισης των συμφερόντων των ενεργειακών εταιρειών με το δημόσιο συμφέρον, ώστε να επιβεβαιωθεί η συνέπεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπέρ του ενεργειακού κεφαλαίου.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και διάταξη για την ίδρυση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που «θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων».

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση για θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ. Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα απαλλαγής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) από την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμούς έως 5 MW, για λογαριασμό της τοπικής διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ