Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
Εκσυγχρονισμένα «κόλλυβα» για την αγροτιά

Οι «νέοι συνεταιρισμοί» που προωθεί η κυβέρνηση θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό «φέουδο» των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών

Με γοργούς ρυθμούς προωθεί η κυβέρνηση το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με εμφανή σκοπό να επιτευχθούν όσο ταχύτερα γίνεται το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και η συρρίκνωση των υπαρχόντων συνεταιρισμών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί διά νόμου να μετατρέψει όσους συνεταιρισμούς απομείνουν σε επιχειρήσεις - εταιρείες, στις οποίες θα συμμετέχουν, ως «μεριδιούχοι», ή «κεφαλαιούχοι», μόνο οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες. Αυτό προκύπτει και από το σχετικό νόμο που δημοσιοποιήθηκε χτες, αφού πρώτα δόθηκε η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Η κατεύθυνση που δίνεται σημαίνει ότι οι «νέοι συνεταιρισμοί» θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό «φέουδο» των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Αλλά και όσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα ενταχθούν στους «νέους συνεταιρισμούς», δε θα παραμείνουν για πολύ, καθώς τα δικά τους συμφέροντα θα έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, οι οποίοι και θα κυριαρχούν, αφού θα είναι συνεταιρισμοί κεφαλαίων και όχι κεφαλών (μελών). Πράγμα που υποστηρίζει και η συμβιβασμένη ΠΑΣΕΓΕΣ των μεγαλοαγροτών, η οποία εξαρχής βγήκε να συγχαρεί την κυβέρνηση και να ζητήσει τις απαιτούμενες διορθώσεις...

Οπως προκύπτει από το άρθρο 1 του νομοσχεδίου, «ως Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ) θεωρούνται: α) οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), β) οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), και γ) οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Ως Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) θεωρείται κάθε πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός, ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2000 (Α΄ 108) και έχει ως μέλη αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα». Ομως, οι νέες μορφές «συνεταιρισμού», όπως καθορίζονται από το σχετικό νομοσχέδιο, θα λειτουργούν με, καθαρά, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που σημαίνει πως αποκλειστικό στόχο θα έχουν την εξασφάλιση κέρδους για τους μεγαλομετόχους τους και όχι, βεβαίως, την εξυπηρέτηση των αναγκών των μικρομεσαίων αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης για το λαό. Και δεν αποτελεί άλλοθι το ότι οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να διακινούν το 80% της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που παράγουν τα μέλη τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι καρεκλοκένταυροι της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ διατηρούν ατόφιο τον αντιαγροτικό ρόλο τους. Στο αρχικό κείμενο η ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών) ήταν να μετονομαστεί σε ΠΕΣΑΓΟ (Πανελλήνια Ενωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων), αλλά ούτε αυτή η τυπική αλλαγή δεν έγινε.

Σημαντικό θέμα αποτελεί επίσης ότι το σχετικό νομοσχέδιο ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για τη διάλυση των υπαρχόντων συνεταιρισμών (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων), για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς και για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των συνεταιριστικών οργανώσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι από τους 6.500 περίπου συνεταιρισμούς να μείνουν 200 - 300 περίπου. Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ολέθρια πολιτική της επικαλείται το ότι οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί είναι καταρρακωμένοι και χρεοκοπημένοι. Δε λέει, όμως, ότι η υποβάθμιση και η χρεοκοπία οφείλονται στην ολέθρια πολιτική που εφάρμοσαν εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ