Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Νέες ενέργειες για την αποφυλάκισή τους

Οι δύο εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, ο Χεράρδο Ερνάντες και ο Αντόνιο Γκερέρο παρουσίασαν πρόσφατα νέα ντοκουμέντα, στοιχειοθετώντας τα ψεύδη των κατηγοριών εναντίον τους.

«Εφθασα στη Φλόριδα για να υπηρετήσω την πατρίδα μου, άοπλος, για να συνεισφέρω στη λήξη της βίας κατά του λαού μου και επομένως να σώσω ζωές», υπογραμμίζει ο Ερνάντες στην ένορκη κατάθεσή του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μαϊάμι.

Ο Ερνάντες έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατηγορία περί συνωμοσίας για τη διάπραξη δολοφονίας, η οποία αφορά τη συμμετοχή του στην κατάρριψη κατασκοπευτικών αεροσκαφών της εγκληματικής οργάνωσης «Αδέλφια στη Σωτηρία» το 1996. Οι συνήγοροί του ζητούν από την ομοσπονδιακό δικαστή Τζοαν Λέναρντ να ακυρώσει προηγούμενη καταδίκη (δις ισόβια).

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αντόνιο Γκερέρο είναι ένα υπόμνημα που ζητά την ανάκληση της επιβολής της ποινής κατά των «5». Πρόκειται για ένα κείμενο που αναδεικνύει τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσων ενημέρωσης που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δημοσιογράφους του Μαϊάμι, με τους τελευταίους να λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να διασπείρουν ψευδή στοιχεία και προπαγάνδα ενάντια στους «5».

Υπενθυμίζεται πως ο «5» συνελήφθησαν το 1998 και καταδικάστηκαν το 2001 για κατασκοπία, ενώ στην πραγματικότητα είχαν διεισδύσει σε εγκληματικές οργανώσεις του Μαϊάμι και πληροφόρησαν τις κουβανικές αρχές για τις επικείμενες επιθέσεις που σχεδίαζαν κατά του νησιού και του κουβανικού λαού.

  • Την τελευταία του πνοή άφησε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Λέοναρντ Ουάινγκλας, συνήγορος του Αντόνιο Γκερέρο, ενός εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών. Υπήρξε επίσης συνήγορος πολλών άλλων αγωνιστών για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη 40χρονη καριέρα του. Εκ μέρους των «5», των οικογενειών τους και εκατομμυρίων Κουβανών και άλλων σε ολόκληρο τον πλανήτη που τον εμπιστεύονταν και τον θαύμαζαν, ο Χεράρντο Ερνάντες απέστειλε από τη φυλακή τα συλλυπτήρια στην οικογένεια και τους φίλους του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ