Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Κρίσιμη καμπή οι σημερινές διαδηλώσεις

ΣΑΝΑ'Α.--

Με το θερμόμετρο στο κόκκινο ως προς το εύρος και την ένταση που έχουν λάβει οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις, προγραμματισμένες για σήμερα, διαμαρτυρίες αμέσως μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται, ίσως, για τις κρισιμότερες διαδηλώσεις από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαμαρτυριών, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη φορά που δυνάμεις του στρατού πιθανώς κληθούν να βρεθούν αντιμέτωπες μετά από τη συμπαράταξη του δεύτερου ισχυρότερου άνδρα της χώρας, του στρατηγού Αλί Μόχσεν, επικεφαλής της 1ης μηχανοκίνητης μεραρχίας, με την πλευρά των διαδηλωτών, ιδιαίτερα εφόσον από την Τετάρτη ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία, και τυπικώς, απαγορεύει τις διαδηλώσεις.

Το παράδειγμα του Μόχσεν, που ανακοίνωσε την απόφασή του τη Δευτέρα, μετά από τους 53 νεκρούς διαδηλωτές των συγκεντρώσεων της περασμένης Παρασκευής στη Σάνα'α, ακολούθησαν πολλοί αξιωματικοί, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και φύλαρχοι, γέρνοντας, πλέον, την πλάστιγγα των εξελίξεων περισσότερο προς την πλευρά των αντικαθεστωτικών. Χτες, ήρθε η σειρά του φυλάρχου Σεΐκ Σινάν Αμπού Λόχουμ να ζητήσει από τον, μέχρι πρότινος, ισχυρό άνδρα της χώρας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, να εγκαταλείψει την εξουσία και να μη χτυπήσει άλλο τους διαδηλωτές.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δεν έκρυψε την αμηχανία που επικρατεί στην Ουάσιγκτον, καθώς ο Σάλεχ υπήρξε στενότατος σύμμαχός της, από τότε που ανέβηκε στην εξουσία της Βόρειας Υεμένης, το 1978, και έχει λάβει τεράστια χρηματικά ποσά και εξοπλισμό είτε για «να πολεμήσει τον κομμουνιστικό κίνδυνο της πρώην νότιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Υεμένης» είτε την «ισλαμιστική τρομοκρατία της αλ Κάιντα». Ο Γκέιτς αναφέρθηκε στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία» και αρκέστηκε να πει ότι η Ουάσιγκτον «παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις», ότι «πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι διαδηλωτές» και απέφυγε, φυσικά, τις «ανθρωπιστικές κορόνες» που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ