Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα αδιαλείπτως από το 1963 εξετάζει «σοβαρά» η συριακή ηγεσία, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος και σύμβουλος του Προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ, υπό την πίεση των καταιγιστικών πληροφοριών για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες διαδηλωτές στην νότια πόλη Ντεράα. Η Μπουτέινα Σάαμπαν υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος έχει, ήδη, δώσει εντολή σύστασης επιτροπής που θα μελετήσει το πώς θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προανήγγειλε νομοθεσία που θα διασφαλίζει «τη λειτουργία πολλών κομμάτων, τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία των ΜΜΕ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μισθολογική αύξηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική περίθαλψη. Τέλος, έκανε λόγο για «νέο σκληρό πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς», χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Σύρια εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Ασαντ «ακούει τους πολίτες», τονίζοντας ότι «θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών» και χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένες τις ανησυχίες των πολιτών της Ντεράα». Μάλιστα, σε μια δήλωση που προκάλεσε σχόλια, η Σάαμπαν υπογράμμισε ότι είχαν δοθεί «σαφείς εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στην Ντεράα να μην ανοίξουν πυρ σε καμία περίπτωση κατά των διαδηλωτών», για να επιρρίψει, εμμέσως πλην σαφώς, τις ευθύνες στην τοπική στρατιωτική ηγεσία, λέγοντας ότι «προφανώς έγιναν λάθη και παρεξηγήσεις, που εννοείται ότι θα εξεταστούν και θα αποδοθούν ευθύνες». Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι πίσω από την πρόκληση έντασης βρίσκονται «ξένες δυνάμεις», ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένο αριθμό απωλειών από τα τεκταινόμενα στην Ντεράα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται τόσο οι διάφορες οργανώσεις δικαιωμάτων όσο και τα ειδησεογραφικά δίκτυα, στο νοσοκομείο της Ντεράα μεταφέρθηκαν, τουλάχιστον το βράδυ της Τετάρτης, 37 σοροί, ενώ οι ίδιες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από την περασμένη Παρασκευή σε περισσότερους από 100. Γεγονός, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει διασταύρωση των στοιχείων αυτών, ούτε σαφής εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη, καθώς οι συριακές αρχές την έχουν αποκλείσει ολοκληρωτικά και ουδείς μπορεί να διασταυρώσει αν ισχύουν τα προαναφερόμενα στοιχεία.

Λίγο πριν παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, η Σάαμπαν, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Κάθριν Αστον, είχε ζητήσει την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών σε όλη τη χώρα (που υπολογίζονται σε 95), ενώ την αναγκαιότητα «άμεσου τερματισμού της βίας, του σεβασμού των ειρηνικών διαδηλωτών» επανέλαβε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, με τον Βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ, να αναφέρεται επίσης στο θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση της Ρωσίας για διάλογο (2011-09-10 00:00:00.0)
Αιματηρότατη και η χθεσινή Παρασκευή (2011-07-16 00:00:00.0)
«Ελέγχεται πλέον η κατάσταση» (2011-05-11 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, νέες διαδηλώσεις εντός (2011-04-29 00:00:00.0)
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση (2011-04-21 00:00:00.0)
Ενταση, συγκεντρώσεις και αναμονή στο νότο (2011-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ