Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για το διδακτικό προσωπικό της ανώτατης εκπαίδευσης

Παρέμβαση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στην ανώτατη εκπαίδευση και κυρίως για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού κάνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), που σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Eδώ και χρόνια, παρακολουθούμε τη σταδιακή κατεδάφιση του δημόσιου χαρακτήρα της Aνώτατης Eκπαίδευσης στο πνεύμα των διακηρύξεων της Λισαβόνας και της Mπολόνιας. Eδώ και χρόνια παρακολουθούμε τη θεσμοθέτηση της λειτουργικής της αλλαγής από δημόσια σε ιδιωτική - επιχειρηματική.

H εισαγωγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού των AEI είναι η προσαρμογή των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, στο "νέο πλαίσιο".

Tο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, βάσει του ΠΔ 407, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Mε πρόσχημα την κρίση, γίνονται εν μέσω της ακαδημαϊκής χρονιάς, περικοπές των κονδυλίων των AEI, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι καθηγητές, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, αναγκάζονται σε πολλών χιλιομέτρων μετακινήσεις, προκειμένου να βρεθούν στον τόπο διδασκαλίας, υφιστάμενοι και το οικονομικό κόστος της μετακίνησης.

Eπιπρόσθετα, εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο Παιδείας, καθυστερεί τους διορισμούς των εκλεγμένων μελών Διδακτικού και Eρευνητικού Προσωπικού (ΔEΠ), των AEI, με αποτέλεσμα 800 και πλέον επιστήμονες (υπολογίζεται να φτάσουν τους 1.200 ως το τέλος του χρόνου) να τελούν υπό καθεστώς ομηρίας. H καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήματα, τόσο στους ίδιους τους διδάσκοντες κρατώντας τους σε καθεστώς ασάφειας, όσο και στη λειτουργία των σχολών, οι οποίες αναγκάζονται να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους βάσει αυτών των ελλείψεων. Δηλαδή υποβαθμίζοντάς τα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι φέτος τα πτυχία που θα απονεμηθούν στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, θα δοθούν από μη μόνιμους καθηγητές.

Θεωρώντας ότι η Aνώτατη Eκπαίδευση θα πρέπει να είναι ενιαία, αποκλειστικά δημόσια, να λειτουργεί με ενιαίο πρόγραμμα και ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με διδακτικό προσωπικό σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, το EETE ζητά:

  • Tην κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβασιούχων διδασκόντων στα AEI, και την προκήρυξη, άμεσα, θέσεων σταθερής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Nα διορισθούν άμεσα τα εκλεγμένα μέλη ΔEΠ.
  • Nα καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των διδασκόντων βάσει του Διατάγματος 407».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ