Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τα μονοπώλια κυβερνάνε και το ... δείχνουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «Τζένεραλ Ελέκτρικ» (GE), μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη για το 2010 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζοντας ότι μόλις τα 5,1 δισεκατομμύρια από το σύνολο προήλθαν από τη δραστηριότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην πληρώσει ούτε ένα σεντ σε φόρους αλλά να αξιώσει και φορολογικά οφέλη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Παράλληλα, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», η GE πραγματοποίησε κέρδη 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, χρονιά κατά την οποία επίσης δεν είχε πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία πάγια τακτική της GE και άλλων εταιρειών, που εκμεταλλεύονται κάθε δυνατό παραθυράκι ώστε να αποφεύγουν τη φορολόγηση.

Προφανώς η είδηση συνιστά ηχηρό ράπισμα για τους εργαζόμενους που όχι μόνο πληρώνουν τους φόρους τους αλλά καλούνται και να «κάνουν θυσίες» - μείωση εισοδημάτων, σαρωτικές περικοπές σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο - για να «διασώσουν τις εταιρείες που έχουν υποστεί πλήγματα από την κρίση», προκειμένου να επιστρέψει η «ανάπτυξη» και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας!

Η αποκάλυψη για την GE έχει προκαλέσει σάλο καθώς έχει αποκαλυφθεί ότι (μεταξύ άλλων μεγαθηρίων) έχει πληρώσει, υπό μορφή χορηγιών, δεκάδες εκατομμύρια σε βουλευτές για να τροποποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, προφανώς προς όφελός της, για την προώθηση των πιστώσεων για επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια», όπου η εταιρεία προωθεί τις ανεμογεννήτριες που παράγει, κ.ά. Και κυρίως το γεγονός ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Τζέφρι Ιμελτ, προωθήθηκε το Γενάρη από τον Πρόεδρο Ομπάμα ως επικεφαλής του Συμβουλίου του για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, δηλώνοντας μάλιστα ότι «κατανοεί τι απαιτείται για να κάνει την Αμερική ανταγωνιστική εκ νέου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ