Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες, Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ζήτημα των συμβασιούχων, συνδυασμένο με τις ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, που προσλαμβάνουν εκρηκτικές και επικίνδυνες για το λαό διαστάσεις.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται:

«Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι αγώνες αυτοί έφεραν στην επιφάνεια με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, που προσλαμβάνουν εκρηκτικές και επικίνδυνες για το λαό διαστάσεις. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από τον τρόπο αντιμετώπισης των συμβασιούχων.

Τα παραδείγματα των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Η ζωή χιλιάδων εργαζομένων τινάζεται στον αέρα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δημιούργησαν και συντήρησαν επί σειρά ετών το αντεργατικό καθεστώς των συμβασιούχων προκειμένου να είναι όμηροί τους καθώς και των εκάστοτε δημοτικών αρχών που ελέγχουν τα δύο κόμματα.

Αυτή την περίοδο με πρόσχημα τα χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα οι απολύσεις των συμβασιούχων είναι ενταγμένες στο σχέδιο συρρίκνωσης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στους δήμους.

Περιστέλλονται κρατικές δαπάνες σε διάφορους τομείς του δημοσίου για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι απολύσεις. Επίσης, μέσω των απολύσεων προωθούνται οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους, αφού ήδη η αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλούς δήμους γίνεται με τεράστιες ελλείψεις, απειλείται η λειτουργία εκατοντάδων βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και άλλων υπηρεσιών.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και επιδρά γενικότερα στη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, της κατάστασης των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Ολοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Να στελεχωθούν επαρκώς, και με βάση τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες, οι υπηρεσίες των δήμων με προσωπικό που θα έχει πλήρες ωράριο, μισθούς και ασφάλιση, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι βρίσκονται στη 18η μέρα κατάληψης του δημαρχείου. Χτες, ομάδα συμβασιούχων αιφνιδιαστικά μπήκε στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων και ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο. Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός συμβασιούχων συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του δημαρχείου στην οδό Λιοσίων πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Γ. Καμίνης δέχτηκε αντιπροσωπεία συμβασιούχων και συνδικαλιστών, όπου απαιτήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ο δήμαρχος Αθήνας όμως αρκέστηκε και πάλι να δηλώσει ότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος και παρέπεμψε στον υπουργό.

Στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων βρέθηκε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος στο Δήμο Αθήνας, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε: «Στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται αυτός ο αγώνας χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η κοινή στράτευση, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτό πρέπει να γίνει αίτημα πάλης όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων και μόνιμων. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους και προσπαθούμε με κάθε μέσο να πιέσουμε και τη δημοτική αρχή η οποία έχει ευθύνη αλλά και την κυβέρνηση».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες και ο Γιώργος Καταχανάς, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συνδικάτου των ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ