Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Γιόσκα Φίσερ «μετανιώνει»

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

«Ανανήψας», είναι ίσως ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που μπορεί να δοθεί στον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος κατά τη χτεσινή κατάθεσή του ως μάρτυρας στη δίκη του Χανς - Γιόαχιμ Κλάιν, ο οποίος κατηγορείται για φόνους και τον οποίο είχε συναναστραφεί κατά τη δεκαετία του 1970, βρήκε την ευκαιρία να πάρει όχι μόνο αποστάσεις από το παρελθόν του, ως μαχητικός ακτιβιστής, αλλά και να «δώσει γραμμή» για τον τρόπο που θα πρέπει κάποιος να δρα και να μάχεται...

«Το μεγάλο λάθος μας ήταν ότι είχαμε πιστέψει πως μπορούμε να οργανώσουμε τη βία», δήλωσε ο υπουργός ενώπιον δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, όπου κατέθετε στη δίκη του πρώην τρομοκράτη Χανς - Γιόαχιμ Κλάιν, και φυσικά φρόντισε να κάνει διάκριση ανάμεσα στα στοιχεία που ανήκαν μάλλον στη διανόηση και στα πιο βίαια μέλη του κινήματος της άκρας Αριστεράς της εποχής εκείνης. «Δεν πρέπει να φαντάζεστε ότι αυτό το σύνολο ήταν ομογενές», επέμεινε απευθυνόμενος στους δικαστές παραδεχόμενος, ωστόσο ότι είχε τότε προσφύγει στη βία εναντίον της αστυνομίας στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο Φίσερ μίλησε ελάχιστα για τον ίδιο τον κατηγορούμενο, που τον χαρακτήρισε πάντως ως προσωπικότητα, απλώς «συναισθηματική μάλλον παρά διανοούμενη και με έφεση στη δράση». Πρόκειται για έναν άνθρωπο, τον Χανς - Γιόαχιμ Κλάιν, ο οποίος θεωρείται πρώην σύντροφος του Βενεζουελανού Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, του επιλεγόμενου «Κάρλος», και ο οποίος κατηγορείται για τριπλό φόνο κατά τη σύλληψη των ομήρων στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ το 1975 στη Βιέννη. Εννοείται, ότι ο Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν πολύ κοντά στον Κλάιν, τη διολίσθηση του οποίου στην οργανωμένη βία δεν πληροφορήθηκε παρά αρκετά αργότερα. «Οτι ο Κλάιν ήταν υποψήφιος για τα παράνομα κινήματα, δεν το γνώριζα», επέμεινε και αφιέρωσε κυρίως την αρχή της κατάθεσής του στη δικαιολόγηση της συμπεριφοράς του κατά το παρελθόν. Ο λόγος αυτής της μετάνοιας είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δέχεται εδώ και πολλές βδομάδες πιέσεις στη χώρα του και είναι στόχος έντονων διαμαρτυριών στους συντηρητικούς κύκλους, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του στο γερμανικό Τύπο που φέρονται να τον δείχνουν έτοιμο να χτυπήσει έναν αστυνομικό στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ερωτηθείς γενικότερα για τη σημασία των όπλων στα κινήματα της άκρας Αριστεράς στη δεκαετία του '70, ο Φίσερ απάντησε: «Δε θυμάμαι να είχαμε ξεφυλλίσει κάποιο κατάλογο όπλων». Οσο για τις κατηγορίες του Κάρλος - έχει δώσει κατάθεση στους δικαστές του δικαστηρίου της Φρανκφούρτης που είχαν μεταβεί για το σκοπό αυτό στις 29 του Νοέμβρη στο Παρίσι, όπου είναι φυλακισμένος ο τρομοκράτης - που υποστήριζε ότι όπλα είχαν αποθηκευτεί στο διαμέρισμα που μοιραζόταν την εποχή εκείνη με το φίλο του και ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ, ο υπουργός τις απέρριψε κατηγορηματικά: «Γελοίο», δήλωσε. Για το ίδιο ζήτημα είχε καταθέσει και στη δίκη του Κλάιν στις 23 του Νοέμβρη και ο «πολύς» Ντανιέλ Κον - Μπεντίτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ