Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ουδέν νεώτερο πλην της έντασης
  •  Επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων χωρίς αποτέλεσμα
  • Βασανισμούς, παράνομες συλλήψεις και δολοφονίες  Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, καταγγέλλουν ανθρωπιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις

 

Η σφεντόνα -σύμβολο αντίστασης των νεαρών Παλαιστινίων

Associated Press

Η σφεντόνα -σύμβολο αντίστασης των νεαρών Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Μετά την εικοσιτετράωρη αναβολή τους, επαναλήφθηκαν, χτες, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους, χωρίς, όμως, να σημειωθεί κάποιο συγκεκριμένο βήμα προόδου. Την ίδια στιγμή, η ένταση κλιμακωνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στο εσωτερικό του Ισραήλ όπου οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης άρχισαν να οξύνονται.

«Σοβαρή και σε βάθος» χαρακτήρισε τη χτεσινή συνομιλία του με την ισραηλινή αντιπροσωπεία ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Αχμέντ Κουρέια. Για τη συνάντηση, που έγινε σε κάποιο μυστικό σημείο της Ιερουσαλήμ, δε δημοσιοποιήθηκε τίποτε άλλο εκτός από το ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας ήταν ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί. Παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές επιβεβαίωναν, ανωνύμως, ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν και σήμερα, παρά το γεγονός ότι, όπως έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος ανέβαλε οριστικά την περιοδεία του στην περιοχή.

Μια άλλη συνάντηση, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, αργά χτες το βράδυ, στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ. Κυρίαρχο θέμα της αναμενόταν να είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, η κλιμακούμενη βία των Εβραίων εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού, κυρίως στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό αυστηρότατο αποκλεισμό. Παράλληλα, οι παλαιστινιακές αρχές υποστήριζαν ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι συνεργάτες του Ισραήλ άδραξαν την προσφορά του υπουργείου Δικαιοσύνης περί αμνηστίας και έχουν παραδοθεί, ενώ, όπως έγινε γνωστό, άλλος ένας Παλαιστίνιος, ύποπτος για προδοσία, εκτελέστηκε από αγνώστους στο χωριό Ατζάχ, έξω από τη Χεβρώνα.

Ισραηλινός που τον συλλαμβάνει ο φακός την ώρα που βάζει φωτιά σε οίκημα παλαιστινιακής οικογένειας

Associated Press

Ισραηλινός που τον συλλαμβάνει ο φακός την ώρα που βάζει φωτιά σε οίκημα παλαιστινιακής οικογένειας
Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι έχουν, ήδη, συλληφθεί δύο έποικοι, στη Λωρίδα της Γάζας, για βανδαλισμούς και επιθέσεις σε βάρος παλαιστινιακών αγροικιών. Εντούτοις, ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να σχολιάσει τις καταγγελίες Παλαιστινίων χωρικών, αλλά και ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, ότι, μετά την ανεύρεση του δολοφονημένου εποίκου στον εποικισμό Κφαρ Γιομ, εξαγριωμένοι έποικοι έχουν εισβάλει σε χωριά και σε αγροικίες Παλαιστινίων, έχουν καταστρέψει τις σοδειές τους, έχουν ανοίξει πυρ εναντίον των σπιτιών τους και αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν και ένα τέμενος. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές, κύριος στόχος της οργής των εποίκων έγιναν το χωριό Μαουάσι αλλά και οι απομακρυσμένες συνοικίες της πόλης Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οξύνεται η προεκλογική αντιπαράθεση

Στην τελική της ευθεία, σχεδόν, εισέρχεται η πρωθυπουργική εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ και ο ηγέτης του ακροδεξιού Λικούντ εμφανίζεται να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Το «στρατόπεδο» του Εχούντ Μπαράκ «πέρασε στην αντεπίθεση», δημοσιοποιώντας το νέο προεκλογικό του μήνυμα, το οποίο προειδοποιεί τον ισραηλινό λαό ότι ο Σαρόν υπήρξε πάντα υπέρμαχος του πολέμου με τον αραβικό κόσμο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπερθεμάτισε της επιλογής αυτής, «υπενθυμίζοντας» ότι, μέχρις ότου, ο ίδιος εγκρίνει την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Ν. Λίβανο 1.000 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους, «υπηρετώντας» τις αντιλήψεις Σαρόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καταδίκη του Σαρόν, από ισραηλινό δικαστήριο, για τις σφαγές γυναικόπαιδων στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, το 1982, στο Λίβανο.

Αξιωματούχοι του Λικούντ, του οποίου το κύριο προεκλογικό σύνθημα μέχρι στιγμής στοχεύει στην αξιοπιστία Μπαράκ «υποσχέθηκε, αλλά δεν έπραξε», σχολίαζαν ειρωνικά ότι οι προεκλογικές μέθοδοι Μπαράκ «ανήκουν στο παρελθόν και δεν επηρεάζουν τον ισραηλινό λαό».

«Δε σκοτώνουν μόνο στο πεδίο της μάχης»

Σε σειρά καταγγελιών προχώρησαν, χτες, οι παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις LAW και Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων, οι οποίες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν στοιχεία ότι ο ισραηλινός στρατός, εκτός από τις συγκρούσεις, έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 500 συλλήψεις, από την έναρξη της Ιντιφάντα μέχρι το τέλος του 2000. Ο Ισα Καρακέι, της Ενωσης Κρατουμένων, και ο Χαντέρ Σχιράτ, του LAW, παρουσίασαν σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, οι συλλήψεις έχουν γίνει ακόμη και με επιδρομές μέσα στα σπίτια των Παλαιστινίων, ενώ υπογράμμισαν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι μικρότεροι των 16 ετών, κρατούνται χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία και υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια, όπως η παρατεταμένη αϋπνία, το ξερίζωμα νυχιών και μαλλιών, η παρατεταμένη παραμονή σε πάγο κλπ.

Μάλιστα, αρκετοί από τους συλληφθέντες εμφανίζονται ως «εξαφανισμένοι», όπως υπογράμμισε ο Σχιράτ, από τον ισραηλινό στρατό, ενώ υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος δήλωσε ότι ανεξάρτητες έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωσή του, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των παλαιστινιακών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ