Τετάρτη 17 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τα βασανιστήρια εντείνονται και κατά γυναικών και παιδιών...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης κρατουμένων, γυναικών και ανηλίκων συνεχίζουν να απασχολούν την τουρκική επικαιρότητα, καθώς χτες ήρθαν στο φως νέα σχετικά στοιχεία.

Περίπτωση πρώτη: τα 28 παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε δρόμο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ και χθες μεταφέρθηκαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της πόλης Σανλιούρφα, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τα παιδιά, ηλικίας 9 έως 16 ετών, συνελήφθησαν από την αστυνομία επειδή «φώναξαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ». Οι γονείς των παιδιών αντιτείνουν ότι τα παιδιά απλώς έπαιζαν, πράγμα που δε μοιάζει να συγκίνησε ιδιαίτερα τις αρχές. Ούτε ο εισαγγελέας μοιάζει να έλαβε υπ' όψιν του την άποψη του εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος εδήλωσε πως «η απόφαση μεταφοράς των παιδιών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι παράνομη», πόσο μάλλον την εκτίμηση της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας ότι οι συλλήψεις είναι «απάνθρωπες... και αποτελούν μια μορφή βασανισμού».

Περίπτωση δεύτερη: έξι γυναίκες κατήγγειλαν ενώπιον δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ ότι μετά τη σύλληψή τους διότι συμμετείχαν σε αποστολή στο Ιράκ στο πλαίσιο ειρηνευτικής πρωτοβουλίας βασανίστηκαν από αστυνομικούς και κατηγορήθηκαν για «παροχή βοηθείας και ασύλου» προς το ΡΚΚ. «Οταν βρισκόμουν κρατούμενη αντιμετωπίστηκα με τρόπο προσβλητικό και κακοποιήθηκα σεξουαλικά από αστυνομικούς», κατέθεσε η Αζίζ Γιλντίζ, μία από τις γυναίκες. Και οι έξι γυναίκες, ηλικίας από 50 μέχρι 70 ετών, αρνήθηκαν την ενοχή τους στις αποδιδόμενες κατηγορίες και υποστήριξαν ότι υπέγραψαν τις ομολογίες έπειτα από χρήση βίας από την αστυνομία. Συνήγοροι των κατηγορουμένων ανέφεραν ότι οι πελάτισσές τους προσκλήθηκαν στο Βόρειο Ιράκ πέρσι από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν που διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση. Η επίσκεψη προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, καθώς η παράταξη αυτή είχε την περίοδο εκείνη εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις με το PKK. Η ειρηνευτική πρωτοβουλία τους είχε θεωρηθεί από τις τουρκικές αρχές ενέργεια υπέρ του PKK. Εάν κριθούν ένοχες οι έξι γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως τριών ετών.

Περίπτωση τρίτη: ανταπόκριση της Σούζαν Φρέιζερ από την Αγκυρα για το Associated Press αναφέρει ότι παρά την επίσημη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει την πρακτική των βασανισμών, αυτή συνεχίζεται και οι γιατροί που επιχειρούν να την καταγγέλλουν αντιμετωπίζουν καταστολή και αστυνομικές ταπεινώσεις από την αστυνομία. Ο γυναικολόγος Ζεκί Ουζούν συνελήφθη και υπέστη συνεχείς ξυλοδαρμούς επί τρεις ημέρες, επειδή περιέθαλψε μια ύποπτη ως μέλος του ΡΚΚ. Η ψυχίατρος Οζγκε Γιενέρ Ντουμάν μηνύθηκε από τις αρχές για κακή άσκηση επαγγέλματος επειδή επιχείρησε να καταγγείλει βασανιστήρια σε βάρος γυναικών πολιτικών κρατουμένων αφού τις εξέτασε. Οι αρχές απέλυσαν την ιατροδικαστή Σεμπνέμ Κορούρ Φιντσαντσί, επειδή έγραψε σε έκθεσή της ότι η αστυνομία βασάνισε έναν κρατούμενο μέχρι θανάτου. Διώκεται. Πολλοί γιατροί καταγγέλλουν ότι έχουν βασανιστεί οι ίδιοι. Η Ενωση των Τούρκων Γιατρών καταγγέλλει πως η πρακτική των ταπεινώσεων των μελών της ακολουθείται πιστά.

Η αντίδραση της κυβέρνησης: «Οι καταγγελίες βασανισμών έχουν μειωθεί», δηλώνει ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ. Φυσικά. Αφού οι γιατροί εξαναγκάζονται να σωπαίνουν και οι κρατούμενοι δεν μπορούν να καταγγείλουν τους βασανισμούς τους...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα Ντεμιρτάς προς σοσιαλδημοκράτες και Γερμανία (2015-09-29 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και έναρξη δίκης (2008-10-21 00:00:00.0)
Καλλιεργούν εικόνα "διάσπασης των Κούρδων" οι Τούρκοι... (1999-07-07 00:00:00.0)
Ετοιμοι οι μάρτυρες κατηγορίας (1999-03-04 00:00:00.0)
Υπαγορεύουν "ομολογίες" Οτσαλάν (1999-02-24 00:00:00.0)
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ (1996-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ