Κυριακή 17 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χου Ζιντάο

Διαδοχικές συναντήσεις είχε την προηγούμενη βδομάδα ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Νοτίου Αφρικής στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης BRICS (από τα αρχικά των πέντε αυτών χωρών), οι οποίες οδήγησαν στην επαναβεβαίωση στρατηγικών συμμαχιών, συμφωνιών δισεκατομμυρίων, επενδύσεων, επιχειρηματικών συνεργασιών, συμμαχιών σε ενεργειακά ζητήματα.

H συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία αναδυόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων μπαίνει στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό προς όφελος του κεφαλαίου της κάθε χώρας και με δεδομένες τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους και βέβαια με ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες της συνεργασίας.

Αλλωστε και ο Πρόεδρος της Κίνας, σε όλες τις συναντήσεις υπεραμύνθηκε της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων στη χώρα του, ισχυριζόμενος ότι υπήρξαν «επιτεύγματα στον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα». Ωστόσο αυτό που γίνεται όλο και πιο εμφανές είναι οι τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις και η επιδείνωση της ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, οι κινήσεις της BRICS καταρρίπτουν τις αυταπάτες που δημιουργούν στο λαό διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις περί του λεγόμενου «πολυπολικού» κόσμου ως τη νέα διεθνή πραγματικότητα, ή ακόμα πιο αυθαίρετα ως αντίβαρο στον ιμπεριαλισμό. Δεν πρόκειται για τίποτε τέτοιο παρά μόνο για ενίσχυση του κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο που έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους λαούς.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ