Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΝΔΟΥΡΑ
Επαναλειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Στις 9 και 10 Απρίλη σε «μυστική τοποθεσία» στην Ονδούρα έγινε το 5ο Συνέδριο του ΚΚ Ονδούρας, συνέδριο που σήμανε την επανενεργοποίηση του κόμματος μετά την απόφαση αυτοδιάλυσής του το 1990 και την προσχώρησή του στο Partido Renovacion Patriotica.

Μία επανενεργοποίηση όσον αφορά τις οργανωτικές δομές, την υιοθέτηση πολιτικού προγράμματος αλλά και τις αρχές του κόμματος, που στην ανακοίνωσή του αναφέρει με σαφήνεια ότι το ΚΚ Ονδούρας «ορίζεται ως επαναστατικό κόμμα βασισμένο στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού», τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή της σύστασής του στις 10 Οκτώβρη του 1954, παρά το γεγονός ότι ήταν πάντα παράνομο, είχε ισχυρές ρίζες στο εργατικό κίνημα και αγωνιζόταν μαζί με το προλεταριάτο. Ετσι και τώρα η επανίδρυση του κόμματος έχει ως στόχο την ενίσχυση του αγώνα για «την επαναστατική διαδικασία στην Ονδούρα, μαζί με το προλεταριάτο και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς». Καλεί συνάμα όλο το λαό και όσους έχουν επαναστατικό όραμα σε συστράτευση στους αγώνες για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η επανίδρυση του ΚΚ Ονδούρας συνέπεσε χρονικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες και του Προέδρου της Ονδούρας Πορφίριο Λόμπο Σόσα, στην Καρταχένα της Κολομβίας μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος στις 10/4. Η συνάντηση δηλώθηκε ότι στοχεύει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επάνοδο της Ονδούρας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών - OAS ενδεχομένως και στην επόμενη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σαν Σαλβαδόρ, σημαίνει αναγνώριση της κυβέρνησης Λόμπο. Επιασε δε εξαπίνης το λαϊκό κίνημα που συνεχίζει τον αγώνα παρά την καταστολή και το βαρύ φόρο αίματος.

Πάντως, μία ολόκληρη εβδομάδα μετά (δηλαδή 17/4) έγινε συνάντηση του Προέδρου Τσάβες με τον γενικό συντονιστή του Εθνικού Μετώπου Λαϊκής Αντίστασης - FNRP, πρώην πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, αλλά και το συντονιστή εντός της Ονδούρας Χουάν Μπαραόνα στη Βενεζουέλα και κατέληξε σε ανακοίνωση περί «εμπιστοσύνης στις ενέργειες του προέδρου Τσάβες». Εντούτοις άλλες λαϊκές οργανώσεις που συμμετέχουν στο FNRP, όπως το COPINH, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη δυσπιστία τους ως «προς τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση που αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος».

Την ίδια στιγμή, πιέσεις ασκούνται και από το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να «χαλιναγωγηθούν» κάποια στελέχη της εγχώριας ολιγαρχίας που διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος: η γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF αλλά και η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων DEG ακύρωσαν συμβόλαια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, με το επιχειρηματία Μιγκέλ Φακουσέ, για τον οποίο υπάρχει σωρεία καταγγελιών ως «υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ