Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚ ΚΟΥΒΑΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του

Εγκρίθηκαν οι «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική» και εκλέχτηκε η νέα ΚΕ

Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου
Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο παραβρέθηκε στο κλείσιμο του Συνεδρίου
ΑΒΑΝΑ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, με τη συμμετοχή 1.000 αντιπροσώπων, οι οποίοι συζήτησαν τις «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική, για το κόμμα και την Επανάσταση», δηλαδή αυτό που ονομάζεται «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου». Τα πορίσματα των πέντε Επιτροπών του Συνεδρίου με θέματα που σχετίζονταν με την οικονομική διαχείριση, (το ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών, των αυτοαπασχολούμενων και των υπό σύσταση επιχειρήσεων, τη μείωση των κρατικών υπαλλήλων), το φορολογικό σύστημα και την αγροτική οικονομία, την Υγεία και την Εκπαίδευση, τον τουρισμό και την κοινωνική πολιτική και ασφάλιση παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα το απόγευμα στην ολομέλεια του Συνεδρίου, όπου και εγκρίθηκαν με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό κείμενο.

Οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου ενέκριναν την εισήγηση της ΚΕ που παρουσίασε ο δεύτερος Γραμματέας του κόμματος, Ραούλ Κάστρο καθώς και την απόφαση για τις «Κατευθύνσεις» όπου υπογραμμίζεται ότι «θα συνεχίσει να επικρατεί η βασισμένη στη σοσιαλιστική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής οικονομία» και ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να υπερνικήσει τις δυσκολίες και να διατηρήσει τις κατακτήσεις της Επανάστασης». Επιπλέον, εγκρίθηκε η δημιουργία μόνιμης κυβερνητικής επιτροπής για την εφαρμογή των «Κατευθύνσεων», χωρίς να καταργούνται οι λειτουργίες των κρατικών υπηρεσιών, ενώ προτάθηκε στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην προώθηση των απαραίτητων θεσμικών και νομικών αλλαγών, μέσα από τη βελτίωση των οργάνων της Λαϊκής Εξουσίας, του εκλογικού συστήματος και της πολιτικής και διοικητικής διαίρεσης με τη σύσταση δύο νέων περιφερειών της Αρτεμίσα και του Μαγιαμπέκε.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που ξεκινάνε στην Κούβα πρέπει να ιδωθούν τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.

Παρών ο Φιντέλ Κάστρο στο κλείσιμο

Το Συνέδριο του ΚΚ Κούβας αποφάσισε επίσης ότι η Εθνική Διάσκεψη του κόμματος θα διεξαχθεί στις 28 Γενάρη του 2012, με θέμα την ενίσχυση του ρόλου του κόμματος (και την πολιτική στελεχών) ως καθοδηγητή και κύριου υπερασπιστή των συμφερόντων των Κουβανών εργαζομένων.

Στη λήξη των εργασιών, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτός ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος, προηγούμενα, είχε ανακοινώσει πως δε θα είναι υποψήφιος για την ΚΕ και ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην επανάσταση.

Τέλος, χτες, συνεδρίασε η νέα Κεντρική Επιτροπή που αποτελείται από 115 μέλη (το 41,7% γυναίκες), που εξέλεξε το Πολιτικό Γραφείο και τη Γραμματεία. Ο Ραούλ Κάστρο εξελέγη πρώτος Γραμματέας της ΚΕ, και ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα εξελέγη δεύτερος Γραμματέας και επικεφαλής της Γραμματείας. Ανάμεσα στα άλλα, μέλη του ΠΓ - που ο αριθμός του μειώθηκε από 24 σε 15 μέλη - εξελέγησαν: Ραμίρο Βάλντες, Εστεμπαν Λάζο, Ρικάρντο Αλαρκόν, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, Αμπελάρδο Κολόμε Ιμπαρά, Χούλιο Κάσας Ρεγκέιρο, κ.ά. ενώ νέα μέλη του ΠΓ είναι ο Μαρίνο Μουρίγιο, Αντελ Ισκέρδο και η Μερσέδες Λόπες Ασέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ