Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων

TOKIO.-- Tη διαδικασία απάντλησης 25.000 τόνων ραδιενεργού ύδατος από τα υπόγεια του υπ' αριθμόν 2 αντιδραστήρα στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα ξεκίνησαν χτες συνεργεία της ιδιοκτήτριας εταιρείας TEPCO, με απώτερο στόχο να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα εργασίες επιδιόρθωσης στα συστήματα ψύξης του σταθμού που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Εκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε ότι οι περίπου 10.000 τόνοι μολυσμένου ύδατος που έχουν εισρεύσει στο υπόγειο του μηχανοστασίου του αντιδραστήρα θα μεταφερθούν σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, χωρητικότητας 30.000 τόνων. Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Νιντεχίκο Νισιγιάμα, οι επιχειρήσεις άντλησης και μετάγγισης θα διαρκέσουν 26 ημέρες.

Το ίδιο 24ωρο, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος «Areva» ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει την TEPCO με ένα ειδικό σύστημα για την απορρύπανση του ραδιενεργού ύδατος στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα διά της έγχυσης χημικών παραγόντων ώστε να κατακαθίσουν τα ραδιενεργά σωματίδια. Το ειδικό αυτό σύστημα εξυπακούεται πως θα δοθεί έναντι αδράς αμοιβής η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν ανακοίνωσε την έναρξη διεθνούς διπλωματικής εκστρατείας με στόχο τον καθησυχασμό των φόβων με αφορμή τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα και την αποτροπή περαιτέρω περιορισμών στις εξαγωγές ιαπωνικών προϊόντων από τουλάχιστον 60 χώρες. Οπως γνωστοποιήθηκε, οι Ιάπωνες διπλωμάτες θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους εισαγωγείς ιαπωνικών προϊόντων και ναυλομεσίτες στο Λονδίνο, το Πεκίνο και τη Σαγκάη μέχρι το τέλος τρέχοντος μηνός. Αργότερα προγραμματίζεται να γίνουν παρόμοιες ενημερώσεις και στις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ