Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ»
Νέα εμπόδια από την αμερικανική δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτρέπει το δικαστή να αρνηθεί το αίτημα για επανεξέταση της υπόθεσης του Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, ενός εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ πάνω από 12 χρόνια επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια εγκληματικών οργανώσεων που στρέφονταν κατά της Κούβας και του λαού της.

Η δημόσια κατήγορος Καρολίν Χεκ Μίλερ, που κατέθεσε το αίτημα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι κατά του Χεράρδο - που εκτίει άδικη ποινή φυλάκισης δις ισόβια και 15 χρόνια - είναι η ίδια που είχε χειριστεί την υπόθεση των «5» σε μια στημένη και με σημαντικές παρατυπίες δίκη στο Μαϊάμι το 2001. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως ήταν η ίδια που αρνήθηκε να δικαστεί ως τρομοκράτης ο εγκληματίας και πρώην πράκτορος της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες το 2005.

Πάντως, η ομάδα υπεράσπισης του Χεράρδο αναμένεται σύντομα να καταθέσει την απάντησή της και στη συνέχεια η δικαστής Τζόαν Λέναρντ θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ έχουν απαιτήσει την απελευθέρωση των «5», ενώ πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, χαρακτήρισε ως άδικες τις καταδικαστικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ