Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αντιδράσεις για την έκδοση του Μπεσέρα

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει διαρραγεί» ανακοίνωσε το ΚΚ Βενεζουέλας, μετά την απέλαση στην Κολομβία, από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Χοακίν Πέρες Μπεσέρα - δημοσιογράφου διευθυντή του διαδικτυακού ειδησεογραφικού ANNCOL με έδρα την Στοκχόλμη. Ο Χ. Π. Μπεσέρα είχε συλληφθεί το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία στη Βενεζουέλα κατά την άφιξή του από τη Φρανκφούρτη. Οπως ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το μέλος του ΠΓ Πέδρο Εουσέ, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε Ολομέλεια την ΚΕ, το Σάββατο 30 Απρίλη, με μοναδικό αντικείμενο τις εξελίξεις όσον αφορά τον Μπεσέρα και την αξιολόγηση των σχέσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες.

Συνάμα ο σάλος διευρύνεται και φυσικά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, καθώς εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική καταδικάζουν την απέλαση και «απαιτούν» με ανακοινώσεις τους την επίσημη «αιτιολόγηση εκ μέρους του προέδρου Τσάβες των τελευταίων αυτών ενεργειών του».

Στο μεταξύ, οι παραβιάσεις του Δικαίου στην περίπτωση του Πέρες Μπεσέρα, είτε εθνικού είτε διεθνούς, συνεχίζονται, καθώς δικαστήριο της Κολομβίας διέταξε την προφυλάκισή του παρά το γεγονός ότι κατά τη δημόσια ακρόαση της υπόθεσης οι συνήγοροι του Μπεσέρα υποστήριξαν ότι είναι Σουηδός υπήκοος -πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία από το 1994- και επομένως δεν μπορεί να διωχθεί στην Κολομβία. Ωστόσο, όπως και αναμενόταν, ο δικαστής δέχθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας και προφυλάκισε τον κρατούμενο, ο οποίος οδηγήθηκε στη συνέχεια στην πτέρυγα υψηλής ασφαλείας της φυλακής Μοδέλο, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Χέρμαν Βάργκας, δήλωνε ότι ο Πέρες Μπεσέρα «δεν είναι Σουηδός πολίτης» αλλά Κολομβιανός που «ταξίδευε με ταυτότητα άλλου και με σουηδικό διαβατήριο»...

Ωστόσο, οι δηλώσεις των Κολομβιανών αξιωματούχων διαψεύδονται από την ίδια τη σουηδική πρεσβεία, που διόρισε άμεσα δικηγόρους για την υπεράσπιση του Μπεσέρα. Ο ίδιος ο αγωνιστής δήλωσε ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη, προσπάθεια φίμωσης των εναλλακτικών ΜΜΕ, δίωξη της ελευθερίας του λόγου και όσων αντιστέκονται στο αντιδραστικό καθεστώς της Κολομβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς έκδοση στην Κολομβία λαϊκός αγωνιστής (2012-05-12 00:00:00.0)
Να απελευθερωθεί άμεσα ο Μπεσέρα (2011-05-04 00:00:00.0)
Συμβιβασμός για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων (2010-08-12 00:00:00.0)
Διακηρύξεις περί εκτόνωσης της έντασης (2010-08-10 00:00:00.0)
Προκλητική επιδρομή στο Εκουαδόρ (2008-03-04 00:00:00.0)
Η απάντηση στο δημοψήφισμα από τα κολομβιανά τανκς; (2004-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ