Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
«Ρεαλιστικά» υπέρ της... «απελευθέρωσης»

Κατά τα άλλα ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις...

Συνεπής υποστηρικτής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συστατικό μέρος της είναι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, παρότι δήλωσε την αντίθεσή της στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ κάτω από το 51%, προαναγγέλλοντας και... πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατά τα άλλα χτες το βράδυ, η πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που θα ξεκινήσουν περίπου μία βδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος περιέγραψε με γλαφυρότητα τις αρνητικές συνέπειες που είχε η «απελευθέρωση» σε άλλες χώρες και αναγνώρισε ότι οι αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις μείωσαν το όφελος του Δημοσίου, χωρίς να προσφέρουν κάτι στη ΔΕΗ. Περιέγραψε επίσης με «μελανά χρώματα» τις συνέπειες από μια περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αντί όμως, όλα αυτά να συνηγορήσουν σε μια καθαρή και ξάστερη στροφή ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το αν η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είναι κατά της «απελευθέρωσης», ο πρόεδρός της ανέφερε ότι πρόκειται για ένα συνδικάτο «δημοκρατικό», όπου ακούγονται όλες οι απόψεις, αλλά αποφασίζει η πλειοψηφία. Και ότι, αφού είναι γεγονός η μετοχοποίηση - και παρότι η ΓΕΝΟΠ είναι υπέρ μιας ΔΕΗ... 100% στο Δημόσιο - ο «ρεαλισμός» επιβάλει να προβληθεί «ως ασφαλιστική δικλείδα» για τη λειτουργία της ΔΕΗ, ο «υγιής και ελεύθερος ανταγωνισμός»... Ενας «ρεαλισμός» που υπονομεύει και τη σημερινή στάση της ΓΕΝΟΠ. Τόσο μικρή είναι η απόσταση - για την πλειοψηφία της - από την κριτική στην «απελευθέρωση», στην εκθείαση των αρετών του «υγιούς» ανταγωνισμού! Κουβέντα δεν ειπώθηκε και για την παράδοση των δικτύων στους ιδιώτες ή τις συνεργασίες της ΔΕΗ με ξένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ κατάγγειλε ότι το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων και προανήγγειλε νομική προσφυγή προκειμένου η υποχρέωση χρηματοδότησης του ταμείου να επιστρέψει στη ΔΕΗ ή να επιστραφεί η περιουσία του οργανισμού (εκτιμάται στα 11,9 δισ. ευρώ επί περίπου 14 δισ. ευρώ παγίων της ΔΕΗ) στους δικαιούχους του.

Αναφορικά με το «πόρισμα Ρακιντζή» για τα δεκάδες εκατ. ευρώ που πήγαν στη ΓΕΝΟΠ, επαναλήφθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά παρανομία και έγινε σαφές ότι αναμένεται η επανενεργοποίηση της ρύθμισης, παρά του ότι πρόκειται για πλουσιοπάροχη παροχή στη συνδικαλιστική ελίτ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», για την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αυτή τη συνδιαλλαγή κατήγγειλε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να «συσπειρωθούν σ' αυτό, να το δυναμώσουν και να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην παραδοθεί ολοκληρωτικά η ΔΕΗ στα μονοπωλιακά συμφέροντα, για να περάσει η ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ